Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige i otvorenje izložbe Dušanke Janković Jablanović

U Europskom domu Zagreb, u utorak 19. veljače u 19 sati, održat će se predstavljanje hrvatskog izdanja biografskog romana slikarice i spisateljice s hrvatskom i švicarskom adresom Dušanke Janković Jablanović. Uz promociju knjige otvorit će se i izložba slika i grafika ove umjetnice, koja na hrvatskoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni djeluje već više od četiri desetljeća. 
vrijeme: 19.02.2019.
mjesto: Europski dom Zagreb, Jurišićeva 1/I
url: http://www.europe.hr/

Knjigu će predstaviti Sead Muhamedagić, književni prevodilac, publicist i pjesnik koji u pogovoru između ostaloga ističe: „Isprepletenost životnih kolosijeka, i njen borbom i strašću ispunjeni život u dvjema zemljama , trajno je privlačna okosnica romana (s obiljem građe) koju je nudila njezina svagda dinamična svakodnevica, (... omogućujući) da se u kronološki strukturiran biografski okvir utkaju raznorodni živopisno ispričani detalji“ (S.Muhamedagić, prilagođeno iz pogovora knjige).

O likovnom opusu autorice govore Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i kustosica izložbe te Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar. U predstavljanju knjige sudjeluju Mišo Azinović, nakladnik hrvatskog izdanja knjige i sama autorica.
 
U predgovoru kataloga izložbe Višnja Slavica Gabout kaže: „U njezinim radovima karakteristična je koloristička ekspresivnost i gestualnost poteza, međutim i neka posebna profinjenost. Svijet je to ponajviše slika i grafika; ali i crteža, kolaža i instalacija. Svijet u kojem ima metonimija, metafora i simbola; poetike i metafizike; mistike i kontemplacije; realizma i fantazije; ali i lirske i geometrijske apstrakcije. Dušanki je njezina umjetnost mjesto duhovnog utočišta i zaštite; mjesto smirenja i stabilnosti, sigurnosti i poniranja u nutrinu. Također, mjesto čuvanja vlastite povijesti, svojih uspomena i svoga kontinuiteta. Zato za nju ona ima egzistencijalnu vrijednost, jer definira njezinu osobnost, kao i realitet njezina postojanja u prostoru i vremenu. U tom kontekstu, za ukupno stvaralaštvo Dušanke Janković Jablanović može se zato reći da predstavlja specifičnu vizualnu arhivu emocija i sjećanja ove autorice, kao i spremište segmenata njezina životnog puta.  Tu su pohranjeni vizualni transkripti njezinih misli i želja, nedoumica i strahova, snova i iskustava; njezinih traganja i nalaženja; odlazaka i vraćanja; posrtanja i pobjeda; padova i uzleta; tuga i veselja; žudnji i nada. Zato se ove njezine slike i grafike, gledani u svjetlu cjeline opusa, vizualno iščitavaju kao kompleksna umjetničina biografija, pa se naziv ove izložbe ne bez razloga poklapa s nazivom njezina biografskog romana: „Žudnja, iskustvo, sudbina“.

Izložba slika i grafika Dušanke Janković Jablanović u Europskom domu Zagreb može se razgledati do 15. ožujka 2019., svaki radni dan od 9-16 sati, dok je subotom, nedjeljom i praznikom izložbeni prostor zatvoren.

https://www.facebook.com/europskidom.zagreb/