Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Arhitekt Frano Gotovac'

Predstavljanje knjige 'Arhitekt Frano Gotovac', održava se u ponedjeljak, 7. ožujka, u 19 sati, u Društvo arhitekata Zagreba. O knjizi će govoriti autorica dr.sc. Vesna Perković Jović, prof. dr.sc. Hildegard Auf-Franić, prof. dr.sc. Lenko Pleština, arhitekt Ivan Čizmek i doc. dr.sc. Robert Plejić.
vrijeme: 07.03.2016. 19,00
mjesto: Zagreb; Društvo Arhitekata Zagreba, Trg bana Josipa Jelačića 3/1
url: http://www.d-a-z.hr
Arhitekt Frano Gotovac (Split, 1928. – 1990.) djelovao je u Splitu od sredine 50-ih do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća. Svoju karijeru započeo je u Splitu u kulturnoj sredini gdje je već bila afirmirana ideja racionalističkog i funkcionalističkog principa moderne arhitekture; taj smjer podržavao je i Gotovac kao student zagrebačke arhitektonske škole.

Svoje je prve zgrade jednostavne forme, prostudirane i čiste funkcije, Školsku polikliniku i Ekonomski školski centar, Gotovac projektirao primjenom strogih racionalističkih principa pod utjecajem zagrebačke škole arhitekture i njegovih profesora, zagovornika racionalizma. Ne zadržava se dugo isključivo na racionalističkoj liniji nego kontinuirano istražuje moderni jezik arhitekture i pronalazi vlastiti likovni izričaj blizak njegovu biću pridruživši se europskim arhitektima u istraživanju novih putova kojima se arhitektura kreće nakon odbacivanja racionalističkih dogmi dvadesetih i tridesetih godina.

Sredinom šezdesetih, Gotovac projektira robnu kuću Dalma u Omišu i niz stambenih zgrada u Splitu i Omišu. Početkom sedamdesetih projektira velike stambene volumene Kineski zid na Spinutu i Krstaricu na Splitu 3 čije je oblikovanje volumena i ostvarena bogata plastičnost u suprotnosti sa strogim arhitektonskim pristupom prvih Gotovčevih zgrada. Oblikovanje tih zgrada sa znatnim odmakom od racionalizma otkriva nam Gotovčevo priklanjanje suvremenim strujama u arhitekturi njegova vremena.

Gotovčeve misli pri projektiranju zgrada stalno je zaokupljalo pitanje kako razgraditi kutijasti volumen. Gotovca intrigira raščlamba i strukturiranje pročelja zgrade što predano istražuje i usavršava cijeloga života. Njegova djela, od ranog projekta zgrade Školske poliklinike, stambene zgrade na Pojišanu, impozantnog djela Kineskog zida i nekoliko stambenih zgrada u Omišu otkrivaju izniman Gotovčev talent u rješavanju problematike usitnjavanja plohe pročelja, u splitskim prilikama jedinstven i zato gotovčevski originalan i prepoznatljiv.

Usporedno s arhitektonskim projektiranjem, Gotovac je pisao osvrte o urbanizmu i arhitekturi, i o problemima na području kulture uglavnom povezanim sa Splitom te ih objavljivao u splitskim dnevnim i tjednim novinama. Njegova aktivnost završava intenzivnim pisanjem kolumna u Slobodnoj Dalmaciji u kojoj se zaposlio 1987. godine kao kolumnist. Bujan, svestran, gorljiv i osobit karakter stvorio je arhitekturu velike snage. Jasnoćom i postojanošću jezika, bogatstvom formi oblikovanih korištenjem modernih izražajnih sredstava Gotovac je svoja djela ostvario autentičnom originalnošću. Njegova djela zaslužuju pažnju umjetničkog spomenika kao svjedočanstvo prošlog vremena i povijesno-umjetničkog razdoblja.

Vesna Perković Jović rođena je u Splitu. Studirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirala 1997. godine i doktorirala 2010. godine. Po završetku studija zaposlila se u Studiju za arhitekturu i urbanizam dr. Zdeslav Perković iz Splita. Od 2001.–2013. godine radi na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu u svojstvu znanstvene novakinje, a od 2013. godine u svojstvu docentice. Godine 2013. stekla je znanstveno zvanje viši znanstveni suradnik u području tehničkih znanosti, polje arhitektura i urbanizam, grana povijest i teorija arhitekture i zaštita graditeljskog naslijeđa. Bavi se istraživanjem moderne arhitekture na splitskom području.