Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje kataloga izložbe „Gledam dodirom“

Predstavljanje kataloga višestruko međunarodno nagrađivane izložbe „Gledam dodirom“ u izdanju Gradskog muzeja Karlovac održat će se u utorak, 29. lipnja 2021. u 20 sati, na Starom gradu Dubovcu. 
vrijeme: 29.06.2021.

Prošireni, bogato opremljen katalog s usporednim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku, prati inkluzivnu izložbu „Gledam dodirom“ Gradskog muzeja Karlovac nastalu u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ (2019./20.). Autorski tekstovi nude novi pogled na likovnost, razmatraju visoku spoznajnu vrijednost osjeta dodira u kontekstu likovnog obrazovanja i stvaranja, percepcije djela likovne umjetnosti, poglavito skulpture, i ranog osjetilnog razvoja djece, s naglaskom na nezamjenjivu ulogu osjeta dodira u percepciji osoba oštećena vida. U katalogu je analizirano i valorizirano likovno stvaralaštvo djece oštećena vida iz COO „Vinko Bek“. Predstavljene su izložene skulpture iz muzejskih i privatnih zbirki u odabiru autorice izložbe Lane Bede, nastale u širokom vremenskom rasponu od prapovijesnih figurina do moderne skulpture i dizajna 21. stoljeća na razmeđu konceptualne umjetnosti.

Osobito vrijedan doprinos likovnoj pedagogiji, prikaz je inovativnog metodičkog pristupa nastavi likovne kulture prof. Tanje Parlov i likovnih tehnika prilagođenih djeci oštećena vida zbog mogućnosti njihove široke primjene u inkluzivnom odgoju i obrazovanju. Katalog ima 124 stranice, sadrži biografije 16 hrvatskih umjetnika čija su djela predstavljena na izložbi, kataloške podatke za više od 130 izloženih radova iz javnih i privatnih zbirki, popis odabrane literature i uključuje prilog dizajnera iz Studia Rašić+Vrabec o kreiranju inkluzivnog likovnog postava prilagođenog slijepim osobama koji je nagrađen prestižnom SEGD Global Design Award u SAD-u.

Katalog je raskošno opremljen s više od 80 profesionalnih fotografija (autori Goran Vranić, Denis Stošić i drugi), a za atraktivno grafičko oblikovanje zaslužan je Studio Rašić+Vrabec. Publikacija je namijenjena povjesničarima umjetnosti, muzealcima, tiflopedagozima i likovnim pedagozima, kao i široj stručnoj i zainteresiranoj javnosti.