Preskočite na glavni sadržaj

Predstava 'Smij i suze starega Splita' na Splitskom ljetu

U sklopu 58. Splitskog ljeta, u nedjelju i ponedjeljak, 22. i 23. srpnja, u 21 sat, na otvorenom prostoru Sustipana, mjestu starog splitskog groblja, festivalski Dramski ansambl izvest će 'Smij i suze starega Splita'.
vrijeme: 22.07.2012. 21 h
mjesto: Split; Sustipan
url: http://www.splitsko-ljeto.hr

Kroničar staroga Splita, Ivan Kovačić na nekoliko tisuća stranica je otrgao zaboravu Split s početka 20. stoljeća, opisujući šarolikost Varoša, te narodne običaje prožete crkvenim događanjima, kroz koje autor dokumentira obiteljske i međususjedske odnose varoškog puka. Kovačićeve prozne zapise adaptirala je i dramatizirala Olja Lozica, dok predstavu režira Goran Golovko.

Izabirući motive iz zapanjujuće obimnog Kovačićevog teksta, Golovko i Lozica izdvojili su niz likova ne ističući ni jednog posebno - štoviše, neki glumci tumače po više različitih uloga. Uz slike iz obiteljskog, društvenog, vjerskog i političkog života uplele su se i anegdote, tirade i pjesmice.

Predstava je ovo o Splitu kojega više nema, odigrana na groblju kojeg također više nema i na dijalektu koji nestaje, a kako kažu i sami autori, ‘nizom naturalističkih vinjeta oživljuje tu stvarnost kao daleki odjek davnoga djetinjstva, kao bolno sjećanje i sjetnu ljepotu. Kroz obredne 'smij i suze' sudionika, koji su svoje duše utkali u zrak, zemlju, kamen i more ovoga našeg grada, neminovno se pitamo po kojim to načelima živimo danas? Predstava 'Smij i suze starega Splita' prilika je da zastanemo, sjetimo se i krenemo dalje sa sviješću da načela tih ljudi nisu bila puka ispraznost, već način opstanka i njegovanja kulturnog i urbanog identiteta čijem urušavanju svjedočimo.’

U izvedbi sudjeluje gotovo čitav Dramski ansambl HNK Split uz nekoliko gostiju. Nastupaju Ratko Glavina, Zoja Odak, Nenad Srdelić, Vicko Bilandžić, Bruna Bebić Tudor, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov, Tihomir Šiškov, Nikša Arčanin, Nives Ivanković, Zdeslav Čotić, Tajana Jovanović, Andrijana Vicković, Goran Marković, te djeca Pjerino i Mladen Luketić. HNK Split