Preskočite na glavni sadržaj

Poziv za prijavu za sudjelovanje u izložbi 'Dobro ugođeni keramički orkestar svira barok'

U tijeku su prijave za sudjelovanje u projektu „Dobro ugođeni keramički orkestar svira barok“ - tematska, anualna, žirirana izložba suvremene keramike koja će se održati u sklopu Varaždinskih baroknih večeri, u organizaciji Kerameikona i partnera izložbe festivala VBV.
vrijeme: 01.07.2021. - 19.08.2021.

Koncepcija izložbe:
Inspiracija za ovu izložbu vezana je uz Johanna Sebastiana Bacha, jednog od najvećih baroknih majstora i jednog od najvećih skladatelja i glazbenika uopće. Godine 2020. obilježena je 270. godišnjica njegove smrti. Naziv izložbe parafrazira njegovo djelo  „Dobro ugođeni klavir“ (48 preludija i fuga), koje je skladano s namjerom da se izvede isključivo „na precizno podešenom instrumentu“. 
S mišlju na Bacha, „Dobro ugođeni keramički orkestar“ ovdje se odnosi na ujednačeni i suvremeno koncipirani likovni „orkestar“; na selekcijski probranu grupu keramičara suvremenog izričaja koji  svojim različitim likovno-keramičarskim autorskim rukopisima  u keramičkom mediju skladno „sviraju“ (interpretiraju) Bachovu baroknu glazbu.  Sviraju je na suvremenim keramičkim „instrumentima“ izvedenim u formi skulptura, skulpturalnih kompozicija, keramičkih ploča i reljefa te objekata, asamblaža i instalacija, koje opisuju, asociraju, ili stvaraju barokni zvuk. Zamišljeni su na taj način biti suvremena interpretacija klasičnih baroknih instrumenata jednog baroknog orkestra  (čembalo, klavsen, klavir, orgulje, violina, viola, harfa, lutnja, truba, bubanj....) koji se na ovoj izložbi pojavljuje kao njihova intrigantna vizualna oblikovna ili zvučna inačica, glasajući se u likovnim tonalitetima. Stvarajući - doslovno, simbolički, ili asocijativno, vizualni dojam zvukovnih baroknih harmonija.
Uz izložbu će biti snimljen profesionalni video-film (suradnja: Foto-agencija Sjever), koji će se reproducirati na Youtube-u, društvenim mrežama i aplikacijama, kako bi se omogućilo kvalitetno održavanje programa i uz epidemiološka ograničenja.

O prijavi


Rok za prijavu: 19. kolovoza 2021.