Preskočite na glavni sadržaj

Poziv umjetnicima za sudjelovanje u projektu Musicville – Green European Opera (Rok: 15.6.2023.)

LAB852 raspisuje javni poziv za umjetnike vizualnog, glazbenog i scenskog izričaja za sudjelovanje u projektu Musicville, koji je otvoren do 15. lipnja 2023.
vrijeme: 15.05.2023. - 15.06.2023.
url: https://musicville.org/

Što je Musicville?
 
MUSICVILLE je projekt triju organizacija iz Slovenije, Hrvatske i Austrije koji cilja transformirati klasičnu europsku glazbenu formu opere u novu, inovativnu i kreativnu suradnju inspiriranu ekološkom sviješću, prirodom, lokalnim zanatima i tradicijom. U središtu projekta su održive, participativne i interdisciplinarne umjetničke prakse s ciljem aktiviranja različitih zajednica i publike.
 
Green European Opera (Zelena opera) završni je prikaz suradnje umjetnika/sudionika i mentora te objedinjavanje svih događanja tijekom projekta. Opera će biti izvedena u nizu od tri audiovizualne izvedbe u ruralnim područjima zemalja partnera (Austrija, Slovenija, Hrvatska.)
 
Koja je ideja iza projekta?

Ideja koja stoji iza projekta je poboljšati otpornost i dobrobit umjetnika učenjem novih vještina u praktičnom, peer-to-peer pristupu koji umjetnicima omogućuje suradnju s mladim i iskusnim profesionalcima iz različitih sredina kako bi stvorili nova mjesta za produkciju i prezentaciju suvremene glazbe. Drugi veliki dio Musicvillea je aktiviranje ruralnih područja, pritom razmišljajući o održivim praksama i vodeći računa o okolišu.

Kako postati dio Musicvillea?

Pridruži se projektu odazivom na JAVNI POZIV za umjetnike.
 
Tko se može prijaviti?

Traži se 15 kreativnih profesionalaca ili mladih umjetnika aktivnih u područjima:
  • Arhitektura, scenografija
  • Klasična glazba, eksperimentalna glazba, elektronička glazba
  • Izvedbene umjetnosti, cirkus, teatar, ples, gluma
  • Pisanje scenarija, režija, dramaturgija
  • Kostimografija, modni dizajn, tekstil
  • Multimedija, video, instalacija
  • Slikarstvo, kiparstvo, grafički dizajn
 
*Potiču se prakse s fokusom na okoliš. U tom smislu pozivaju se na prijavu i praktičari prirodnih znanosti s umjetničkim sklonostima.
 
Mogu se prijaviti osobe koje su rezidenti Austrije, Slovenije i Hrvatske. Svi sudionici umjetnici moraju biti stariji od 18 godina. Gornja dobna granica nije određena. Od sudionika se traži dobro poznavanje engleskog jezika i spremnost na timski rad.
Putna logistika i troškovi će biti pokriveni od strane organizacije projekta. Odabrani sudionici dobit će stipendiju od 500 € na kraju projekta.
 
Poziv je otvoren od 15. svibnja 2023 do 15. lipnja 2023 (23:59h)
Rezultati poziva bit će objavljeni na web stranici musicville.org/.
 
Kako se prijaviti?
Prijave se primaju isključivo putem ispunjavanja PRIJAVNICE za javni poziv. Za sva pitanja vezana uz natječaj, možete se obratiti na gabrijela@lab.com.
 
VIŠE O MUSICVILLEU


Što  projekt nudi?
  1. STUDIJSKI POSJETI
Odabrani sudionici će sudjelovati u trodnevnim studijskim posjetima u 3 zemlje (Slovenija, Austrija, Hrvatska). Osim toga, u posjetima će sudjelovati mentori i pozvani gostujući mentori. Studijski posjeti tematski će pratiti koncept projekta, fokusirajući se na land art, site-specific instalacije, istraživačke pristupe i interdisciplinarnost. Njihov glavni cilj je odrediti mjesta umjetničkih istraživanja i završnih izvedbi.
 
  1. RAD ONLINE
S obzirom na međunarodni aspekt projekta, sudionici će zajedno sa svojim mentorima, Sarom Renar, Vaskom Atanasovskim i Karolom Sakotnik raditi na nizu online radionica i sastanaka, kako bi razvili koncept konačne produkcije. Rad je sukladno tome podijeljen na grupne i individualne sesije.
 
  1. REZIDENCIJE I ZAVRŠNE PREZENTACIJE
Musicvilleov rezidencijalni program okuplja sudionike i njihove mentore na tri ruralne lokacije u Slo, Aus i Hrv. U trajanju do 10 dana po lokaciji, ovisno o specifičnim zadacima, služe razmjeni ideja, iskustava i umjetničkih izričaja sudionika, spajajući ih u koherentnu cjelinu. Rezidencijalni program kulminira završnom izvedbom jednog čina opere u svakoj zemlji.
 
  1. ONLINE PREDAVANJA
Tijekom trajanja projekta održat će se 6 online predavanja putem ZOOM-a o raznim temama relevantnim za Musicville, kao što su, između ostalog, umjetnost i održivost, zajednica i publika, zvuk i okoliš.
 
 
Pratite Musicville:
Instagram:  @musicville.greenopera
Facebook:  @Musicville
 
 
Projekt je sufinancirala Europska unija iz programa Kreativna Europa te Ministarstvo kulture RH.