Preskočite na glavni sadržaj

Poziv umjetnicima za sudjelovanje na festivalu 'Oglede' (Rok: 22. 6. 2023.)

'Oglede', festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi poziva izvedbene i interdisciplinarne umjetnike/ce koji stvaraju u polju performansa, fizičkog, neverbalnog kazališta ili vizualnih umjetnosti da prijave radove za prvo izdanje festivala koje će se održati Velikoj Gorici od 5. do 7. listopada 2023.
vrijeme: 17.05.2023. - 22.06.2023.
mjesto: Velika Gorica
url: https://www.facebook.com/profile.php?id=100091982576763

Tema prvog izdanja festivala je: ZAMJENE.

Gorica je stari sajmeni grad koji i danas svoj identitet gradi kao gospodarsko središte i prometno sjecište u koje posljednjih godina stižu investitori. U 2022. Gorica je okarakterizirana kao najbrži demografski i gospodarski rastući grad u Republici Hrvatskoj, a našla se među 10 gradova u kojima poduzetnici najviše zarađuju. Nekad su to bili konji, krave i stoka, danas su te simbole trgovine zamijenili neki drugi. Trgovina i razmjena dobara nekad i danas dobila je potpuno novo značenje.

Čovjek traje, slika se mijenja. Te slike predstavljaju simbole zamjene. Simbol uvijek ostaje isti, a njegova vizualna, verbalna, zvučna, afektivna osnova se mijenja.

Smještanjem izvedbi u specifične dijelove grada (duž Trga kralja Tomislava, nekadašnji Konjski trg, sajmena zona) tražimo simbole zamjene; kroz gradske prostore, kroz nove perspektive i načine izvedbe, tražimo nove simbole. Iako  vezana uz centralnu gradsku zonu, tema "Zamjene" izlazi izvan prostornih okvira grada, dajući izvođaču potpunu slobodu interpretacije i imaginacije.

Tko se može prijaviti?

U obzir se uzimaju već gotovi radovi, ali i koncepti i ideje koje se mogu prvi puta izvesti na festivalu. Naglasak je na participativnim i interaktivnim programima koji će uključiti publiku u izvedbeni proces. Odabrani umjetnici_ce prikazat će svoje radove na otvorenom prostoru Trga kralja Tomislava. Prijavljeni radovi trebaju biti prilagođeni izvedbi na otvorenom i s minimalnim tehničkim zahtjevima.

Rok za prijavu je 22. lipnja 2023. Do 23:59, a prijaviti se možete putem web obrasca OVDJE.

Organizator festivala pokriva putni trošak i smještaj. Najbolji umjetnički rad bit će nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 300 EUR.