Preskočite na glavni sadržaj

Potprogram MEDIA u okviru kategorije TV prikazivanja podupire projekt 'Granice' produkcijske kuće Kinoteka d.o.o

DKE – Ured MEDIA Hrvatske predstavlja rezultate prvog roka poziva koji se odnose na potporu namijenjenu televizijskom prikazivanju (EACEA 20/2019). Unutar prvog poziva za televizijsko prikazivanje Hrvatska se našla na listi 35 odobrenih projekata iz 11 zemalja članica Potprograma MEDIA.
vrijeme: 19.06.2020.
url: http://mediadesk.hr/hr/
Potpora za TV prikazivanje jedna je od zahtjevnijih kategorija Potprograma MEDIA i najveći uspjeh unutar nje ostvaruju zemlje visokog i srednjeg produkcijskog kapaciteta. Od ukupno 35 odobrenih televizijskih projekata 17 ih pripada kategoriji zemalja visokog produkcijskog kapaciteta (49 %), 15 kategoriji zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta (43 %), dok samo 3 projekta dolaze iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta (8 %).

 

Važno je također istaknuti da se radi o 5 animiranih, 13 dokumentarnih i 17 igranih projekata.

 

Televizijski projekt „Granice/Borderline“ dokumentarni je serijal o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu. Premda sve granice imaju jednu te istu svrhu – jasno odijeliti i označiti različita područja, u stvarnosti nijedna granica nije slična drugoj: što se zadržava unutra, a što ostaje vani? Granice na izniman, jedinstven način odražavaju političke, kulturne i društvene procese koji se odvijaju na obje strane granične crte, kao i dinamiku koju ti procesi proizvode. Mikrokontekstom šest graničnih područja i njihovih stanovnika projekt zaranja u današnje sudioništvo naroda i nacija u potrazi za identitetom, sigurnošću i solidarnošću. Granica je tako idealna dramaturška nit za pristup raznim evolucijama rascjepkanog europskog identiteta i njihovoj ogromnoj mnogostrukosti.

 

Putem Potprograma MEDIA Granice su osigurale ukupan iznos od 225.000 eura, od kojeg je za Kinoteku d.o.o. izdvojeno 52.500 eura.

 

Projekt je potpomognut sredstvima HAVC-a za razvoj dokumentarnog TV serijala te za koprodukciju prve epizode „Kupa“. Navodimo i naslove ostalih epizoda:

ep. 1.: „Kupa“, granica Hrvatska – Slovenija

ep. 2.: „Stalin's pipe“, granica Litva – Bjelorusija

ep. 3.: „Troubles borders“, granica Irska – Sjeverna Irska

ep. 4.: „Radji“, granica Švedska – Norveška

ep. 5.: „Kaliningrad Oblast“, granica Rusija – Litva i Rusija – Poljskaep.

ep. 6.: „Liberland“, granica Hrvatska – Srbija.

 

Autor je projekta Frederik Nicolai,dok su redatelji i redateljice redom: Tiha Gudac, Anna Savchenko, Georg Götmark, Annabel Verbeke, John Utsi, Vytautas Puidokas te Isabella Rinaldi.

 

Produkcijske kuće koje sudjeluju u projektu: OFF WORLD (nositelj projekta/Belgija) te partneri u projektu: KINOTEKA (Hrvatska), IN SCRIPT (Litva), RELATION04 MEDIA (Norveška) te URGH! (Slovenija).

 

Izvor: DKE – Ured MEDIA Hrvatske