Preskočite na glavni sadržaj

Portal hrvatskih gramatika do ilirizma dostupan na internetu

Portal hrvatskih gramatika do ilirizma dostupan na internetu
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje objavio je Portal hrvatskih gramatika do ilirizma dostupan na poveznici https://retrogram.jezik.hr/portal-hrvatskih-gramatika-do-ilirizma/. Portal je rezultat rada na projektu Retrodigitalizacija i interpretacija hrvatskih gramatika do ilirizma – RETROGRAM.
Riječ je o portalu koji je nastao kao rezultat rada na projektu Retrodigitalizacija i interpretacija hrvatskih gramatika do ilirizma – RETROGRAM (Hrvatska zaklada za znanost IP-2018-01-3585, Institut za hrvatski jezik) voditeljice dr. sc. Marijane Horvat (retrogram.jezik.hr/).
 
Portal sadržava slike izvornika dvanaest gramatika s metapodatcima o gramatikama, od kojih je tekstnim digitalnim izdanjem predstavljeno osam gramatika, odnosno prijevodima ili transkripcijama na kojima je provedeno označivanje morfoloških paradigma TEI oznakama (Text Encoding Initiative) za humanističke znanosti.
 
Gramatike se mogu pretraživati, a stranice prijevoda ili transkripcija gramatika povezane su s pripadajućim slikama izvornoga teksta (faksimilima).

Izvor: Facebook - Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje






Foto: IHJJ
 
Objava: Listopad 2023.