Preskočite na glavni sadržaj

Performans Irene Boćkai i filmske tribine Nine Kovačića

Platforma za Društveni centar Čakovec najavljuje dva društveno-kulturna i umjetnička programa u sklopu projekta Nove prakse - online performans 'I Want to Be Clean!' umjetnice Irene Boćkai i online filmsku tribinu pod nazivom 'Pametno oko' autora, filmskog kritičara Nine Kovačića, za koju su otvorene prijave!
vrijeme: 29.05.2020.
url: https://www.facebook.com/scheierhr/
Online performans 'I Want to Be Clean!' umjetnice Irene Boćkai, koji će se uživo prenositi na Scheier Facebook stranici u petak, 29. svibnja, u 18 sati, bavi se pitanjem problematike društvene percepcije vezane uz oboljenje stigmatizirajućim virusima.

Program 'I Want to Be Clean!' je umjetničko istraživanje izvedbene umjetnice Irene Boćkai o virusnom hepatitisu C i životu ljudi sa stigmatizirajućim virusnim bolestima u konzervativnom hrvatskom okruženju. Rezultat ovog istraživanja je BioArt performans temeljen na iskustvu bolesti koju prati velika društvena stigma, iskustvu dugotrajnog procesa liječenja te se nastavlja se na aktualnu problematiku virusne zaraze i stigmatizacije koja prati zaražene osobe. Performans uz navedeno senzibilizira publiku o virusnom hepatitisu i HIV-u, osvještava o potrebi i mogućnostima testiranja, načinima prevencije, mogućnostima ranog otkrivanja, suzbijanja zaraze i liječenja.

 

U performansu sudjeluju:

Irena Boćkai,  autorica i izvođačica

Roko Nakić, video call medicinski asistent

Neža Ternik, PARL public presentation - autor fotografija

 

Za online program aktivnog gledanja filmova 'Pametno oko' autora, filmskog kritičara Nine Kovačića do nedjelje, 31. svibnja 2020. u 23:59 sati otvorene su prijave na 4 pojedinačna termina filmske tribine na linku.

 

Program će se odvijati u četiri termina: srijedu, 3. lipnja; četvrtak 4.lipnja; srijedu 10. lipnja i petak 12. lipnja 2020. od 19 do 21 sati. U prva tri termina sudionici će gledati filmove koje je odabrao autor programa dok se na posljednjem susretu gleda film po izboru sudionika.

 

Namijenjen je svima zainteresiranima od srednjoškolske pa sve do umirovljeničke dobi, a posebno onima koji žele upisati umjetničke ili filmske akademije, filmskim i medijskim profesionalcima, umjetnicima i onima koji žele znati nešto više o filmu. Za sudjelovanje nije potrebno predznanje, već samo iskren gledateljski interes.

 

Teme filmova su aktualne i kretat će se od velikih društvenih pitanja do osobnijih iskustava, a poseban će naglasak biti na građenju priča i likova unutar filmske forme, produkcijskim i režijskim odlukama, gledateljskoj recepciji te odnosu stvarnosti i fikcije. Filmom potaknute rasprave nadopunjavat će se raznorodnim idejama iz područja književnosti, povijesti, sociologije, filozofije, psihoanalize itd.

 

Više o programu možete saznati i na snimci Javnog razgovora o aktivnom gledanju filmova s Ninom Kovačićem.