Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje Zajčevih dana 2010.

Tradicionalna glazbeno-scenska manifestacija Zajčevi dani u Rijeci započinju u utorak, 5. listopada, u 20 sati, prošlosezonskom uspješnicom riječke Opere, komičnom operom 'Casanova u Istri' Alfija Kabilja, pod ravnanjem Igora Vlajnića, i u režiji Krešimira Dolenčića.
vrijeme: 05.10.2010.
mjesto: Rijeka

Za smijeh i glazbeni užitak, među ostalim, pobrinut će se, u glavnoj ulozi, splitski bas Ivica Čikeš. U ulozi lijepe Dorine nastupit će mlada riječka sopranistica Marijana Radić, Kristina Kolar simpatična je gostioničarka Šjora Kata a  Davor Lešić zaljubljeni je siromašni plemić Stefano.

Na riječkoj pozornici gledat ćemo i slušat i druge riječke operne pjevače Voljena Grbca, Ivanicu Vunić, Darija Bercicha, Sinišu Štorka, Roberta Kolara, Sašu Matovinu, Marka Fortunata, Ivicu Žunica i Darka Matijaševića. Atraktivni i raskošni kostimi Doris Kristić, razigrana scenografija Dalibora Laginje, vizualni efekti Denija Šesnića te koreografija Snježane Ambramović Milković garancija su zanimljivog scenskog doživljaja. Novo glazbeno djelo Alfija Kabilja koji supoptisuje libreto s Dragom Orlićem, poznatim istarskim književnikom, zanimljiva je kombinacija rosinijevog stila, avangardne harmonije i šlagerske melodike.

Komična opera 'Casanova u Istri', priča o ostarjelom zavodniku koji je više predmet šale a puno manje ljubavnik od strasti i zanata, na programu je u utorak, 5. listopada s početkom u 19,30.

Manifestacija 'Zajčevi dani', poznato je, već 18. godinu za redom, predstavlja i popularizira  hrvatsko glazbeno stvaralaštvo a ove će se godine uz 'Casanovu u Istri' gledati i slušati opera za  djecu 'Pčelica Maja' Brune Bjelinskog, koja od svoje premijere 8. prosinca 2007. godine i dalje izaziva golemo zanimanje djece i odraslih a može se pogledati u petak, 15. listopada u 10 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.  

Na programu će se, već gotovo tradicionalno, naći i koncert Riječke filharmonije posvećen 100. obljetnici rođenja Josipa Kaplana i 200. obljetnici rođenja Roberta Schumanna. Pod dirigentskim vodstvom proslavljenog maestra Nikše Bareze riječki filharmoničari uz solista, violinista Marca Grazianija svirat će djela Josipa Kaplana te Felixa Mendelssohna i Roberta Schumanna i to u četvrtak, 18. studenog u 20 sati.
Ovogodišnji Zajčevi dani donose na programu još dva atraktivna koncerta a bit će održani u  sklopu ciklusa „Subotnje matineje u foyeru“. Tako će točno u podne u foyeru riječkog Kazališta biti izveden  komorni koncert brass kvinteta orkestra Opere.

U subotu, 20. studenog 2010. uživat ćemo u nastupu dvoje istaknutih glazbenih umjetnika, pijanistice Nine Kovačić i Francesca Squarcie na violi. Slušat će se Sonata za violu i glasovir Borisa Papandopula te Epitaf za Pepina Miroslava Miletića te djela Benedetta Marcella i Maxa Brucha.