Preskočite na glavni sadržaj

Otvorene prijave za 28. Splitski filmski festival (Rok: 3.7.2023.)

Otvorene su prijave za 28. izdanje Splitskog filmskog festivala, koje će se održati od 12. do 21. listopada 2023. Rok za prijave je 3. srpnja 2023.!
vrijeme: 20.01.2023. - 03.07.2023.
mjesto: Split
url: https://splitfilmfestival.com/

Festival prezentira sva nova, kreativna, osobna, eksperimentalna, radikalna, subverzivna ostvarenja (film, video i novi mediji) svih dužina i žanrova. Pozornost se poklanja radovima nastalim u otklonu od vladajućih kanona filmske i video produkcije, bilo da je riječ o tradicionalnoj filmskoj tehnici ili najnovijoj tehnologiji digitalne slike.
 
Program festivala se raslojava u više segmenata; okosnica festivala su međunarodne konkurencije dugometražnih (izbor kreativnih dugometražnih ostvarenja recentne svjetske produkcije, bez kinodistribucije) i kratkometražnih filmova, svih žanrova, pretežno eksperimentalnih.
 
Dugometražni filmovi, koji nisu odabrani za konkurenciju, ali odgovaraju profilu festivala prikazat će se u paralelnim filmskim programima Forum (program dugometražnih filmova recentne svjetske produkcije, izvan konkurencije), Focus (program dugometražnih angažiranih / provokativnih filmova) ili Frame Extended (program dugometražnih eksperimentalnih / avangardnih filmova). Tu je još Posebni program koji uključuje ne samo filmove, već i radove novih medija (interaktivne instalacije, digitalni / internet projekti, performansi), koje festival od samih početaka 1996. svake godine organizira; značajan dio novih ostvarenja posvećen je proširivanju festivalske publike i većoj uključenosti lokalne zajednice u samu manifestaciju.
 
Također, svi programi su u skladu s odgovornošću festivala prema zajednici te se provode u cilju educiranja javnosti, posebno mladih, revitalizacije gradske jezgre Splita (zaustavljanje trenda izumiranja klasičnih kino dvorana u gradu Splitu) te informiranja javnosti o aktualnim društvenim temama, koristeći pri tom multidisciplinarni pristup.
 
Posebna pozornost pridaje se predstavljanju i promociji hrvatske filmske produkcije, lokalne i nacionalne, projekcijama dugometražnih i kratkometražnih filmova na STFF-u, gdje se autori, producenti, filmaši i inozemni gosti festivala imaju priliku upoznati s radovima naših sineasta, što domaćim filmašima daje jedinstvenu priliku razmjene iskustava s međunarodnim filmskim profesionalcima. Izbor programa reflektira prijeko potrebnu diskusiju o globalnim problemima društva danas, baveći se temama poput položaja žena, migrantskih kriza, pitanjima spola i seksualnosti, ljudskih prava, osobne slobode pojedinca te sve većeg utjecaja razvoja tehnologije na (ne)kvalitetu života.  
 
Festival svake godine dodjeljuje filmsku nagradu Ivan Martinac, u spomen na karizmatičnog splitskog filmskog autora. Svi prikazani hrvatski filmovi, bez obzira u kojem segmentu festivala se predstavljaju, konkuriraju za spomenutu filmsku nagradu, koju je STFF utemeljio 2017., a dodjeljuje se hrvatskom autoru/ci za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, filmsko-izražajnih sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika.
 
Dva međunarodna žirija dodijelit će Grand Prix i Posebne nagrade samo za filmove u konkurenciji (dugometražni i kratkometražni). Članovi žirija u obje konkurencije su eminentni profesionalci iz redova filmske umjetnosti (kritičari, producenti, filmski redatelji), a jedan član žirija je iz Hrvatske, dok su dvoje iz inozemstva. 
 
Više o načinu prijave pronađite na službenoj stranici Splitskog filmskog festivala
 
Izvor: HAVC