Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren 26. Međunarodni festival malih scena u Rijeci

Izvedbom predstave Satiričkog kazališta Kerempuh 'Šest likova traži autora' po tekstu Luigija Pirandella te u prilagodbi i režiji Olivera Frljića, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci u četvrtak je otvoren 26. Međunarodni festival malih scena.
vrijeme: 02.05.2019.
mjesto: Rijeka
url: http://www.theatrefestival-rijeka.org/


Ovogodišnji festival otvorio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je tom prigodom istaknuo da je u svim dosadašnjim izdanjima festivalima izvedeno 256 predstava iz 22 zemlje Europe i SAD-a.


Izbornik festivala Bojan Munjin odabrao je osam predstava, koje će se odigrati do 9. svibnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, HNK Ivana pl. Zajca i u dvorani Fillodrammatice. Uz prvu predstavu izvedenu na otvaranju, to su "Susret" Nine Mitrović u izvedbi Teatra Exit, "Putovanje izgubljenih" Daniela Kehlmanna u režiji Janusza Kice  i izvedbi bečkog Theater in der Josefstadt, "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića u režiji Tatjane Mandić Rigonat s kojim će se predstaviti Narodno pozorište iz Beograda.


Nadalje, Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda izvest će "Sudnji dan" Neila LaButea u režiji Jane Maričić te "Vrat od stakla" Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića, a Kazališni laboratorij Sfumato iz Sofije predstavu "Luda trava" Yordana Radichkova u režiji i prilagodbi Margarite Mladenove. Na zatvaranju festivala Zagrebačko kazalište mladih odigrat će "Huddersfield" Uglješe Šajtinca u režiji Renea Medvešeka.


U pratećem programu festivala je izložba kazališnih plakata Mirka Ilića iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, postavljena u Galeriji Kortil.  Izvan konkurencije će se odigrati predstava, koprodukcija HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i Dubrovačkih ljetnih igara "Michelangelo" u režiji Sebastijana Horvata, prema drami Miroslava Krleže "Michelangelo Buonarotti".


O festivalskim nagradama odlučit će žiri u sastavu Marija Sekelez i Doris Šarić Kukuljice, glumica iz Zagreba i glumice iz Beograda Svetlane Bojković. Svoju nagradu "Mediteran" dodijelit će riječke dnevne novine Novi list. (Hina)