Preskočite na glavni sadržaj

Osijek: 40. obljetnica umjetničkog rada glumice Ane Stanojević

U utorak, 22. siječnja, s početkom u 18 sati, ulogom Madame Arcati koju će odigrati u predstavi 'Vedri duh' Noela Cowarda, glumica Ana Stanojević u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku obilježava 40. godina umjetničkog rada.
vrijeme: 22.01.2013. 18 h
mjesto: Osijek; Hrvatsko narodno kazalište, Županijska 9
url: http://www.hnk-osijek.hr

Umjetničko djelovanje Ane Stanojević započelo je 1972. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu iz kojega se već iste godine trajno preselila u osječki teatar u kojemu je uspješno, krajnje uživljeno utjelovila tridesetak uloga u više od stotinu predstava.

'Ana Stanojević glumica je iskonske nadarenosti, laka i neupitna izričaja. Dirljiva senzibiliteta, proživljava svoje likove poistovjećujući se s njima, unoseći u njih svoje emocije i živeći ih složenošću vlastite svakodnevice, daleko od svake artificijelnosti. Na osječkoj pozornici nastavila je niz 'prirodnih' glumica, čiji je rodonačelnik s početkom (prošloga) stoljeća bila Žanka Stokić, da bi je naslijedila Mica Gavrilović i, u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, Ana Kramarić.

'Glumci nadomak okruglim obljetnicama (…) drže da negdašnja obličja svetkovina više nemaju smisla, a nitko im nije ponudio ništa slično ili bolje' - zapis je teatrologa Igora Mrduljaša. – 'Pomalo se srame i spomenuti tako nešto, kao da ih obljetnice podsjećaju da pripadaju odlazećima. Krivo. Glumišta su dužna zahvaliti javno svojim vjernim članovima. Moguće na drukčiji i ukusu doba prikladniji način, ali svakako na vlastiti ponos i sebi u čast'.

Stav je to s kojim je, doista, teško ne složiti se!' (Ljubomir Stanojević)