Preskočite na glavni sadržaj

'Orašar' uz dva nova solistička para na pozornici 'Zajca'

Riječki HNK 'Ivana pl. Zajca' i ove godine svojoj publici nudi užitak u jedinstvenom ozračju blistavog 'Orašara', baletnog obiteljskog klasika Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Maura de Candije, bez kojeg je teško zamisliti blagdansko vrijeme. Pravi božićni ugođaj uz izvedbu najljepše božićne bajke, baleta 'Orašar' publika može doživjeti 21. (u 19,30 sati), 22. (u 12 i 19,30 sati), 23. (u 19,30 sati) te 24. (u 12 sati) prosinca 2022.
vrijeme: 21.12.2022. - 24.12.2022.
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

Sve izvedbe su gotovo rasprodane, a za većinu se mogu nabaviti još jedino ulaznice za pomoćna mjesta naknadno otvorena zbog iznimno velikog zanimanja publike. Publiku koja se domogne tih posljednjih ulaznica čekaju i iznenađenja.
 
A iznenađenja će biti i na pozornici. Naime, u ovogodišnjim će izvedbama „Orašara“ riječka publika prvi put vidjeti dva nova solo para u  ulogama Orašara i Marie: bit će to Ali Tabbouch i Soyoka Iwata te Maria Matarranz de las Heras i Thomas Krähenbühl, koje kratko predstavljamo.
 
Ali Tabbouch, prvak Baleta, iz rodne je Mađarske u Rijeku stigao 2015. i od tada je na riječkoj pozornici otplesao brojne izazovne i zapažene uloge  u koreografijama Staše Zurovca, Lea Mujića, Maše Kolar, Maura Bigonzettija, Giuseppea Spote, Andonisa Foniadakisa, Giovannija Di Palme i drugih.
 
„Kada nastupam, tijelo i mašta se sudare uz dozu adrenalina, postaju jedno u službi djela. Tada se osjećam najranjivijim, a istovremeno i najmoćnijim. Nikad se ne osjećam moćnije nego dok nastupam pred publikom. Na pozornicu dolazim s nadom da ću potaknuti i dotaknuti publiku, možda i probuditi nešto vrijedno što može utjecati na njihove živote“, kaže Ali Tabbouch. Njegova će partnerica u ulozi Marie biti Soyoka Iwata. Ova je solistica nakon Tokija, grada u kojem je i rođena, plesno obrazovanje nastavila u Nizozemskoj da bi se sezone 2020./21. pridružila riječkom baletnom ansamblu. „Ples je moja sreća, moja strast, moj jezik, moj život... moje sve. Riječka publika je uvijek srdačna, a njihov pljesak za mene je najljepši trenutak. Vjerujem da naš rad može dati nadu, uzbuđenje i emocije te vas pozivamo u što većem broju na naše sljedeće predstave“, pozvala je Soyoka Iwata publiku na izvedbe „Orašara“.
 
Drugi novi glavni solistički par ovogodišnjeg „Orašara“ čine Thomas Krähenbühl kao Orašar te Maria Matarranz de las Heras kao Marie. Maria je svoju plesnu priču započela u rodnoj Španjolskoj, potom nastupala u Portugalu, Italiji, Njemačkoj, a riječkom se Baletu pridružila početkom sezone 2019./2020. i od tada plesala u svim produkcijama. Posljednja njena uloga je Julija u baletu „Romeo i Julija“ kojom je nedavno oduševila i publiku na gostovanju u Njemačkoj. Njen Orašar, Thomas Krähenbühl, u Rijeku je stigao tri godine nakon nje, na početku ove kazališne sezone. Počeo je plesati u rodnoj Lausanni, a u Švicarskoj se školovao do 18. godine. Uslijedile su dvije godine studija u Hamburškoj baletnoj školi Johna Neumeiera, a nakon diplome pridružio se Bundesjungenballettu Johna Neumeiera gdje je stekao vrijedno iskustvo radeći na izazovnim projektima.
„Uzbuđen sam što sam počeo plesati na pozornici riječkog HNK-a i što svoj rad i pustolovinu dijelim s publikom koja razumije vrijednost onoga što radimo“, kaže Thomas Krähenbühl, skorašnji riječki Orašar.
 
Nakon izvedbi na matičnoj pozornici, riječki će baletni ansambl „Orašara“ izvesti i na skorašnjem gostovanju – 30. i 31. prosinca u Cankarjevom domu u Ljubljani.
 
Riječki “Orašar” u koreografiji Maura de Candije, uz predivnu svevremensku glazbu Čajkovskog, u elegantnim scenografskim i kostimografskim rješenjima te uz dozu humora, pruža novi pogled na ovu bajku. Prema originalnom Hoffmannovom književnom djelu, De Candia stvara novi svijet između stvarnosti i sna u kojem je sveprisutna čarolija, a kojeg je kritika je ocijenila „vrhunskim baletnim spektaklom u svakom smislu“.
 
Scenografkinja i kostimografkinja je Margrit Flagner, oblikovatelji svjetla su Mauro de Candia i Dalibor Fugošić, a dramaturginja je Patricia Stöckemann.
 
Savršen za sve generacije, “Orašar” je čarolija koja se pamti zauvijek, budi dijete u svakome od nas, bajka koja je postala neizostavan dio blagdanske tradicije.