Preskočite na glavni sadržaj

Opširnije

Holističke mjere za isticanje transnacionalnog, europskog karaktera rimskog Dunavskog limesa
 
„Living Danube Limes“ oslanja se na prethodne EU projekte kao što su „Limes Danube Brand“ i „DANUrB“, kako bi se maksimizirala sinergija i održivost. Svaka će zemlja uspostaviti pilot lokaciju, koja će biti glavna žarišna točka za provedbu mjera projekta, koje uključuju arheološke geoprospekcije, razvoj održivih turističkih
 
strategija, rekonstrukcije virtualne stvarnosti, muzejsku suradnju i razna druga događanja povezana s projektom. Podaci prikupljeni geofizičkom prospekcijom lokaliteta koristit će se za modeliranje rekonstrukcija virtualne stvarnosti, koje će potom biti integrirane u slobodno dostupnu aplikaciju Living Danube Limes. Projekt je također usmjeren na razvijanje pilot lokacija u međusobno nadopunjujuće Limes centre, kako bi se ojačao turizam u regiji. Stručnjaci za zaštitu kulturne baštine će sastaviti strategije za održivu i trajnu zaštitu povijesne baštine uz Dunav.
 
Centralni događaj vezan uz projekt bit će izgradnja rimskog broda iz 4. stoljeća, no isključivo povijesnim tehnikama, bez pomoći suvremenih alata. Brod, zajedno s opremljenom posadom, članovima društava za oživljenu povijest, plovit će Dunavom od srpnja 2022. do prosinca 2022., a zatim će biti prikazan na svakoj pilot lokaciji od 2023. godine nadalje.
 
UNESCO-ova nominacija za svjetsku baštinu, Europska kulturna ruta i održivi turizam na Dunavskom limesu
 
Jedan od glavnih ciljeva "Living Danube Limes" projekta nominiranje je cijelog podunavskog limesa za mjesto UNESCO-ve svjetske baštine. Projekt posebno podržava prijave Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunjske, jer te zemlje još nisu na provizornom popisu UNESCO-a za svoje dijelove limesa. "Living Danube Limes" također predviđa stvaranje Europske kulturne rute, kao i provedbu koncepata zelenog turizma.
 
Zatvaranje istraživačkih pitanja, povezivanje muzeja i uključivanje lokalnog stanovništva
 
Istraživačke aktivnosti u projektu „Living Danube Limes“ imaju za cilj zatvaranje istraživačkih pitanja oko samog područja Dunavskog limesa. Rezultati istraživanja će naknadno biti diseminirani kroz transnacionalni muzejski klaster i predstavljeni kroz „Living Danube Limes App”. Naglasak na uključivanje šire javnosti u rad projekta „Living Danube Limes“, jamči snažnu interakciju s rimskim dunavskim limesom, a time i jaču identifikaciju sa zajedničkom baštinom čitavog Podunavlja.
 
Dunavski transnacionalni program
 
„Dunavski transnacionalni program“ financira EU, a njegov cilj je daljnja suradnja u Podunavlju kako bi se potaknula veća regionalna integracija.
 
Poveznice društvenih mreža projekta Living Danube Limes:
 
Službena stranica projekta: http://www.interreg-danube.eu/approved-  projects/living-danube-limes
Facebook: https://www.facebook.com/LivingDanubeLimes/
Instagram: https://www.instagram.com/livingdanubelimes/
Twitter: https://twitter.com/DanubeDtp