Preskočite na glavni sadržaj

Opera 'Orfej i Euridika' premijerno 23. travnja u HNK Zagreb

Opera "Orfej i Euridika" Christopha Willibalda Glucka premijerno će biti izvedena 23. travnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u režiji Anice Tomić, a ulogu Orfeja tumačit će nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović.
vrijeme: 23.04.2021.
url: http://www.hnk.hr

Operu "Orfej i Euridika" skladao je Christoph Willibald Gluck prema libretu Ranierija de Calzabigija i ona pripada žanru azione teatrale, što podrazumijeva operu na mitološku temu s refrenima i plesom. Djelo je praizvedeno u bečkome Burgtheatru 5. listopada 1762. u nazočnosti carice Marije Terezije.

"Orfej i Euridika" bila je prva Gluckova reformska opera, u kojoj je pokušao zamijeniti kompleksnost radnje i pretjerano složenu glazbu opere serie s plemenitom jednostavnošću, i glazbenom i dramskom. Djelo je temeljeno na mitu o Orfeju i Euridiki, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je netko spreman žrtvovati se za svoju ljubav.

Orfej dokazuje da u ljubav i osjećaje treba vjerovati, čak i kada se to čini zaista nemogućim jer prkosi zakonima života i smrti.

Opera je ostala najpopularnije Gluckovo djelo i bila je jedna od najutjecajnijih za sljedeće generacije skladatelja. Varijacije radnje koju je on obradio - podzemna spasilačka misija u kojoj junak mora kontrolirati ili prikrivati svoje osjećaje, mogu se naći u Mozartovoj Čarobnoj fruli, Beethovenovom Fideliju, Wagnerovu Rajnininu zlatu.

Premijerno izvedena opera prikazat će u HNK-u Zagreb emotivnu borbu strahova, ljubavi, istine i inspiracije, vječitih tema koje nalazimo od drevnih grčkih mitova pa sve do pandemijske stvarnosti.

"Kakav je naš suvremeni Orfej? Naš suvremeni Orfej je čovjek koji traži smisao u trenutnome besmislu, u njegovim mislima odzvanja da strah grize ljudsku dušu", ističe redateljica Tomić. "Njegovo iskušenja danas nisu zle furije koje mu sisaju krv, nego ljudski pogledi koji ga poput porote propituju i prosuđuju. Njihovi jezici i misli su ono što truje njegovu vjeru – vjeru u to da on uistinu može nadjačati samoga sebe", dodaje.

U novoj produkciji središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra, Orfeja pjeva nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović, a uloge Euridike i Amora utjelovljuju prvakinje Opere Valentina Fijačko Kobić i Ivana Lazar. Izvedbom će ravnati maestro Aleksandar Kalajdžić.

Dubravka Šeparović Mušović istaknula je kako je uloga Orfeja jedna od najvažnijih i najpoželjnijih uloga u mezzosopranskom fahu, koja joj je važna jer ju pjeva nakon velike Ruže Pospiš Baldani - koja je u zagrebačkom HNK-u utjelovila Orfeja 1979. godine. "To je hozen rola gdje žena predstavlja muškarca i tako predstavlja mušku snagu i žensku lukavost i upornost", rekla je Šeparović Mušović.

Kontratenor Max Emanuel Cenčić posljednji put u HNK u Zagrebu pjevao Orfeja 2017.godine na obilježavanju 35. godišnjice svog umjetničkog rada.

Premijera "Orfeja i Euridike" prva je opera koja se izvodi u HNK-u Zagreb nakon čak pet mjeseci stanke uzrokovane epidemiološkim razlozima te će biti izvedena prema svim epidemiološkim mjerama. (Hina)