Preskočite na glavni sadržaj

Online simpozij: Muzealizacija mode

Sveučilište u Zagrebu - Tekstilno - tehnološki fakultet, Zavod za dizajn tekstila i odjeće, najavljuje međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij na temu 'Muzealizacija mode - počeci i izazovi na prostoru Slovenije, Hrvatske i Srbije', koji će se održati 12. i 13. listopada 2020. na Zoom platformi. Prijave su u tijeku, a broj sudionika je ograničen.
vrijeme: 12.10.2020.
url: https://www.ttf.unizg.hr/

Broj sudionika je ograničen, a zainteresirani se mogu prijaviti na: leavene@gmail.com

Muzeji, odnosno njihovi izložbeni koncepti, od pedesetih godina dvadesetog stoljeća nadalje intenzivnije se počinju baviti fenomenom mode. U njihovoj prezentaciji naglasak je na kronološkom pregledu i ubrzanom ritmu promjene odjevne siluete, a predstavljeni artefakti su prije svega memorijski zapisi povlaštenog društvenog staleža. Prostor Slovenije, Hrvatske i Srbije ne zaostaje za ostatkom svijeta bilježeći izložbene aktivnosti i koncepte koji valoriziraju i preispituju odjevnu kulturu i modu unutar prostornih i vremenskih odrednica. Muzealizacija mode osamdesetih godina dvadesetog stoljeća područje je sve većeg interesa znanstvene i stručne zajednice. Pojedini muzeji etabliraju se isključivo kao modni dok ostali pridaju značajnu pažnju modnim zbirkama nadopunjujući ih otkupljivanjem povijesnih i suvremenih modnih artefakata. U istraživanju muzejskih artefakata potencirala se interdisciplinarnost dok su izložbeni koncepti nastojali udovoljiti komercijalnim, potrošačkim ali i muzeografskim smjernicama muzeja. No, za razliku od ostatka svijeta, teorijske i izložbene aktivnosti na prostoru Slovenije, Hrvatske i Srbije osamdesetih godina dvadesetog stoljeća nisu zahvaćene istim intenzitetom preispitivanja područja muzealizacije mode. Na međunarodnom interdisciplinarnom znanstvenom simpoziju, potaknut će se pitanje sustavnog istraživanje uloge modne muzealizacije tijekom povijesti na prostoru Slovenije, Hrvatske i Srbije, posebice među voditeljima Zbirki te valorizirati primjere dobre prakse. Nadalje, ukazat će se na potencijal i stvarne mogućnosti te razviti znanstveni diskurs s intencijom povezivanja međunarodne suradnje te poboljšanja obrazovanja i prakse. Kao rezultat tematskih izlaganja i istraživanja objavit će se dvojezični zbornik. Opširnije

Znanstveni odbor: Predsjednica ICOM-Costume dr. sc. Corinne Thepaut-Cabasset, Pariz, Francuska Izv. prof. dr. sc. Irfan Hošić, Sveučilište u Bihaću, Bosna i Hercegovina Doc. dr. sc. Danijela Jemo, Sveučilište u Dubrovniku, Hrvatska Doc. dr. sc. Sonja Šterman, Sveučilište u Mariboru, Slovenija.
Organizacijski odbor: Izv. prof. dr. sc. Katarina Nina Simončič Red. prof. dr. sc. Tomislav Rolich Izv. prof. art. dr. sc. Jasminka Končić dr. sc. Ivana Lukica, predavačica Antonia Treselj, predavačica Petra Krpan, mag. ing. des. text., asistent Lea Vene, predavačica Doc. dr. sc. Tonči Valentić.