Preskočite na glavni sadržaj

Online premijera filma 'Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani' na platformi volimdokumentarce.net

U iščekivanju ponovnog otvaranja zagrebačkog Dokukina KIC, na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu, uz online premijeru nagrađivanog doksa 'Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani' Gorana Radovanovića.
vrijeme: 18.02.2021.
url: https://volimdokumentarce.net/

Film govori o poznatoj projekciji Makavejevog igrano-dokumentarnog hibrida posvećenog marksističkom psihoanalitičaru Wilhelmu Reichu, W.R. – 'Misterije organizma', koja je u lipnju 1971. uzburkala jugoslavensku političku i kulturnu scenu. Nekoliko tjedana nakon izuzetno uspješne cannneske premijere, film je prikazan na javnoj projekciji u Novom Sadu, nakon koje je uslijedila burna diskusija koja je odredila sudbinu filma, ali i budući život redatelja koji u tom trenutku bio na vrhuncu svjetske slave i kreativne snage.
 
Temeljeći se na fascinantnom arhivskom audiomaterijalu zabilježenom na toj debati, kao i intervjuima sa svjedocima, film analizira cenzorske mehanizme bivše države koji će u konačnici dovesti do izolacije redatelja te njegova kreativnog izgnanstva iz zemlje.
 
Film, naime, neće biti prikazan idućih petnaest godina - sve do 1987. godine. Makavejev je u međuvremenu zdvojno napustio zemlju, a ta mu je emigracija faktički uništila karijeru. Da bi ironija bila veća, čovjek protiv kojeg se provodila najveća cenzorska haranga u jugoslavenskom komunizmu, predstavljao se kao komunist, a vlastiti film u obrani je opisao – komunističkim. Priča je to o eri kasnog socijalizma kada je, unatoč ohrabrujućim znakovima i većim građanskim slobodama, postalo jasno da će sustav i dalje suzbijati kreativno izražavanje umjetnika i filmskih stvaralaca.
 
Slučaj Makavejev pobjednik je beogradskog FEST-a, a prikazan je i na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a kao finale online premijere filma, u četvrtak, 25. veljače u 19 sati održat će se i razgovor s redateljem filma, Goranom Radovanovićem koji će se moći pratiti uživo na FB stranicama BašVolimDokumentarce Dokukino KIC.