Preskočite na glavni sadržaj

One Take Film Festival od 19. do 21. listopada

One Take Film Festival - bijenalni međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru, čije će se deveto izdanje održati od 19. do 21. listopada u Zagrebu, prikazat će u ovogodišnjoj službenoj konkurenciji 32 filma.
vrijeme: 19.10.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://www.onetakefilmfestival.com/2018/hrv/index_hrv.php
 

Među filmovima ovogodišnje konkurencije uratci su iz 21 zemlje, od Kanade i SAD-a, do Irana i Filipina, od čega je 28 kratkometražnih filmova te njih četiri dugometražnih. U duhu festivalske forme natječu se za jednu jedinu nagradu - Grand Prix One Take Film Festivala.

 

Festival je koncipiran tako da svi filmovi u konkurenciji ne smiju imati nikakve montažne spone, već moraju biti snimljeni u jednom kadru, od trenutka uključivanja do trenutka isključivanja kamere i to je specifičnost ovog festivala, rekla je direktorica One Take Film Festivala, Sanja Šamanović.

 

U sklopu programa "One Take in Space" izvan konkurencije će se prikazati filmovi snimljeni u jednom kadru koje se predstavlja u galerijskim i izložbenim prostorima.

 

Ove godine izbor je pao na francusku filmašicu Muriel Montini, čiji će se filmski uratci predstaviti u izložbenom prostoru Centra za likovni odgoj Grada Zagreba na Rokovom perivoju, tijekom vikenda 20. i 21. listopada. Montini, koja svoje radove potpisuje kao kompletna autorica, živi i radi u Parizu, dok u području sedme umjetnosti kontinuirano stvara od 2000.

 

Filmovi koji ne odgovaraju u potpunosti strogim pravilima zadanog okvira jednog kadra prikazuju se u programu "Almost One", koji  ove godine donosi šest filmova.

 

Kako se mnogi od filmova prijavljenih na festival bave međuljudskim odnosima, ljubavima i prekidima ove se godine nametnuo i specifičan program "One Take in Love" s filmovima koji se bave vezama i odnosima, najavila je Šamanović.

 

U programu "Loading..." predstavlja se retrospektiva norveškog redatelja, producenta, snimatelja i scenarista Erika Poppea.

 

Poppe je najprije radio kao novinski fotoreporter, a nakon diplome na Umjetničkoj akademiji u Stockholmu počeo se baviti filmskim radom, koji je prepoznat na mnogim festivalima. U Zagrebu će se predstaviti trima ostvarenjima, "Havaji,Oslo", "Tisuću puta laku noć" i "Utøya 22. srpnja".

 

Šamanović je najavila da će se potonji film, koji govori o masakru na kampu mladeži na tom otoku, prikazati na zatvaranju festivala. "Film je prividno u jednom kadru, no izuzetno je zanimljiv, društveno je angažiran i pokazuje što se može dogoditi kada nečija maštarija postane stvarnost", ustvrdila je.

 

Popratni program - izložbe i radionice One Takea

 

Osim filmova koji nisu vezani uz jedan kadar, One Take Film Festival u popratnom programu donosi radionice i izložbe.

 

Izložba "Zastiranje" Damira Čučića bit će postavljena u galeriji Greta. Taj hrvatski redatelj, scenarist, montažer i producent se tijekom protekla dva desetljeća razvijao na više područja u audiovizualnim medijima, ponajprije kao filmski redatelj i montažer.

 

Autor je niza dokumentarnih i eksperimentalnih filmova te više kratkih igranih filmova. Filmovi su mu prikazani na festivalima u četrdesetak zemalja na gotovo svim kontinentima i u programima niza europskih javnih televizija.

 

Na radovima izložbe "Vrijeme prostora" skupine autora u Galeriji Vladimir Bužančić zastupljena je ideja o drugim prostorima, prostorima lutanja, bijega, sna, prostorima izmještenosti, odbačenosti, periferije, najavljeno je.

 

Na festivalu će se održati i dvije radionice - radionica snimanja filmova u jednom kadru "Osjećaji", koju će voditi montažer i redatelj Staša Čelan, te scenaristička "Obuhvat svijeta u jednom kadru" (voditeljica scenaristica Jelena Paljan), koja će kroz analizu nekoliko primjera kratkih filmova pokazati različite sadržajne i formalne pristupe koje polaznici mogu primijeniti na vlastite ideje.

 

Najavljen je i okrugli stol "Dramaturgija jednog kadra", na kojemu će sudjelovati Nikica Gilić, Diana Nenadić, Zvonimir Jurić i Martin Jehle.

 

Zagrebački festival predstavit će s četiri filma njemačko Sveučilište u Hildesheimu, slikovitom gradu u Donjoj Saskoj, koje tijekom ljeta provodi poseban program za svoje studente, te radove s Londonskog festivala kratkometražnih filmova snimljenih u jednom kadru "One Shot Movie Competition", koji već postaje tradicionalnim partnerom zagrebačkog One Take Film Festivala.

 

Britanski pandan predstavit će se s deset kratkometražnih ostvarenja realiziranih u jednom iz 2017. i 2018.

 

O ovogodišnjem dobitniku glavne nagrade odlučivat će tročlani žiri, producent, redatelj i scenarist Peter Blackburn, predavač, redatelj, scenarist i montažer Martin Jehle te redateljica i scenaristica Sara Hribar

 

Festival je 2003. pokrenuo redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović, a u proteklih osam izdanja na njemu je prikazano više od 300 filmova u službenoj konkurenciji iz više od četrdeset zemalja svijeta.

 

S ciljem promicanja  kreativnosti i inovativnosti unutar zadanog okvira jednog kadra, festival je otvoren svim autorskim stavovima i profilima, bez obzira dolaze li iz filmskih krugova ili iz srodnih vizualnih umjetnosti.

 

Festival će se održati u kinu Europa, galerijama "Greta" i "Vladimir Bužančić" te Centru za likovni odgoj Grada Zagreba, a ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan. (Hina)