Preskočite na glavni sadržaj

Održana panel rasprava o filmskoj pismenosti u školama u sklopu simpozija 'European Film Factoryja i Four River Film Festivala'

Panel rasprava 'Filmska pismenost u školama – Od filmske pismenosti do razvoja publike: Kako dovesti mlade u kina' održana je 14. rujna u Karlovcu, u novoobnovljenom Kinu Edison u sklopu simpozija European Film Factoryja, a u okviru programa 28. Filmske revije mladeži i 16. Four River Film Festivala u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.
vrijeme: 14.09.2023. -
mjesto: Karlovac
url: https://frff.com.hr/

Svrha panel rasprave bila je identificirati ključne uloge i stanje filmske pismenosti u Europi te naglasiti važnost filmskog obrazovanja, doprinoseći razvoju publike diljem Europe.
 
Program European Film Factory (EFF) pokrenuli su 2019. Institut français, ARTE Education i European Schoolnet, uz potporu potprograma MEDIA programa Kreativna Europa. EFF predstavlja inovativan i praktičan pristup promicanju filmske pismenosti u Europi i izvan njezinih granica. Ovaj program omogućuje učenicima/studentima od 11 do 25 godina, kao i nastavnicima i kulturnim posrednicima koji rade s mladom publikom iz svih zemalja Europe, besplatni pristup katalogu europskih filmova od 1954. do 2014. godine, kao i pristup novijim europskim kratkim filmovima, uz pedagoška pomagala.
 
U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Kinoklubom Karlovac, European Film Factory organizirao je simpozij koji se održava u Karlovcu od 13. do 15. rujna, tijekom 16. Four River Film Festivala, međunarodnog festivala posvećenog srednjoškolskom filmu koji povezuje mlade ljude i nastavnike iz različitih europskih zemalja. Ovakvo okruženje čini Four River Film Festival izuzetno prikladnom platformom za bavljenje temama filmske pismenosti i mlade publike u Europi, što je glavni fokus EFF-a.
 
U raspravi su sudjelovali stručnjaci iz Hrvatske: Maja Vukić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Martina Petrović, rukovoditeljica Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA te Tatjana Aćimović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, kao i cijenjeni međunarodni panelisti koji su podijelili svoja iskustva i inicijative vezane uz filmsko obrazovanje: Clémentine Charlemaine (Francuska) iz udruge Cinema pour tous i dopredsjednica organizacije Collectif 50/50; Mikk Granström (Estonija), direktor Tallinn Black Nights Film Festivala i direktor programa Dječjeg festivala Just Film i Marion Czarny (Francuska) iz FIPADOC Campusa - međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Panel je moderirao filmski kritičar, novinar i profesor doc. dr. sc. Boško Picula.
 
Zaključeno je kako zemlje Europske unije imaju vrlo slične probleme u uvođenju filmske edukacije u sustav obrazovanja te da ovakvi konstruktivni susreti i dijalozi među stručnjacima trebaju biti češći. Naravno, svi su panelisti istaknuli važnost nastavnika entuzijasta koji unatoč svim preprekama u svoj nastavni proces uspješno uključuju nastavu filmske umjetnosti.
 
U sklopu simpozija imali smo i čast održati masterclass sa Florinom Șerbanom, dobitnikom Srebrnog medvjeda u Berlinu 2010. Za film "If I Want to Whistle, I Whistle" koji smo imali prilike pogledati uživo u Kinu Edison i online na platformi European Film Factory.
 
Također, održana je radionica s temom Rodne raznolikosti i inkluzivnosti na ekranu i izvan njega na primjeru filma Lopoči i Billy Elliot. Cilj je radionice nastavnicima pokazati načine razgovora o reprezentaciji raznolikosti i inkluzivnosti u filmovima, posebno kroz dva spomenuta filma te izoštriti naš pogled na rodne stereotipe. Radionicu je vodila Clémentine Charlemaine (Francuska) iz udruge Cinema pour tous, dopredsjednica organizacije Collectif 50/50 koja se zalaže za promicanje jednakosti, raznolikosti i ravnopravnosti spolova u filmskoj industriji.