Preskočite na glavni sadržaj

Održana Europska kazališna konvencija

Europska kazališna konvencija održana je u Nacionalnom kazalištu Miskolc, od 22. do 27. svibnja, na temu 'Europsko kazalište danas i nacionalni mitovi'. Vodeća mreža javnih kazališta u Europi okupila je preko 70 kazališnih direktora, redatelja, glumaca, producenata, scenarista, kazališnih kritičara i novinara iz više od 25 europskih kazališta iz 18 zemalja.
vrijeme: 22.05.2012.
mjesto: Serbia, Italy, Croatia
url: http://www.komikaze.hr/
Kako se nacionalni mit odnosi prema današnjoj Europi i na koji način postaje dio suvremenog kazališta? Jedan se odgovor čini nemogućim na ovako opširno pitanje, obzirom da je situacija u Europi previše raznolika. No pitanje nije samo umjetničko, već i političko: Kako da uvjerimo političare da je kultura, a kazalište posebno, važan dio društva? Javne palače prošlog stoljeća u Europi, izgrađene u središtima gradova, bile su kazališta! Mjesta napretka i otpora, refleksije i kreacije. Ona to još uvijek jesu! No, kako će kazališta preživjeti u specifičnoj situaciji noseći se s različitim krizama – od ekonomske do moralne?

U otvorenoj diskusiji s etabliranim mađarskim kazališnim stručnjacima, predstavnici Europske kazališne konvencije razmjenjivali su informacije o situaciji za mađarske umjetnike i kolege iz kazališta. Andrea Tompa, predsjednik Udruge mađarskih kazališnih kritičara, izjavio je da se 'vladina kontrola koristi kako bi razoružala organizacije civilnog društva i umjetničke institucije na tri razine, počevši od imenovanja direktora, do rezanja budžeta i utjecanja na umjetnički sadržaj. A kazališta osobito igraju vrlo simboličku ulogu zahvaljujući njihovoj identifikacijskoj ulozi.' (…)

Dubravka Vrgoč, predsjednica Europske kazališne konvencije, istaknula je da 'Europska kazališna konvencija ne samo da povezuje kazališta, već osigurava zajednički prostor za europske kulture, u kojem njegovi članovi mogu preispitivati prakse kako bi savjetovali i djelovali na budućnost kazališta te održali prostor osobne slobode, krećući u zajedničku avanturu, razmjenu fizičkih i mentalnih iskustava: prostor susreta, kontakta i borbe za kulturnu demokraciju.'

Potrebu za osobnom slobodom te potrebu da se ponude najbolji uvjeti rada za umjetnost i kulturu prepoznala je Europska komisija. Ann Branch, predsjednica programa EU kultura, predstavila je program Kreativna Europa 2014. – 2020., prijedlog koji je trenutno u postupku pregovora s Europskim vijećem i Parlamentom. Kao dugoročni partner Europske komisije, Europska kazališna konvencija nastavlja sa svojim zalaganjem za ovaj novi program, osobito kroz kampanju iz 2012. – Europsko kazalište ja važno!, te kroz prikupljanje podataka o europskim kazalištima kako bi se bolje razumjela potreba europske publike.

Umjetnički projekti Europske kazališne konvencije ne oslikavaju samo kulturnu i jezičnu raznolikost Europe, već odražavaju današnju Europu: vodeći projekt Mlada Europa (Young Europe) okuplja 8 kazališta, stvarajući nove predstave s mladima i za mlade u Europi, a na sastanku u Miskolcu sagledane su različite sheme za poboljšanje međunarodnog stvaralačkog procesa i standarda za kazališno obrazovanje. Premijera prve predstave zakazana je za 28. lipanj, u Staatstheater Karlsruhe.

Druge aktivnosti s dnevnog reda uključuju razvoj mreže europske dramske škole, s konferencijom koja će se održati tijekom Fast Forward Festivala na Staatstheater Braunschweig u studenom, stvaranje novog europskog projekta suradnje koji propituje naše sve starije društvo, te promociju kazališnog laboratorija Europske kazališne konvencije kao mjesta susreta u gradovima kazališta članova, kako bi se u kreativni dijalog okupili umjetnici, književnici, filozofi i građani. I konačno, članovi Europske kazališne konvencije postigli su temelje za pripremu proslave Europskih građana 2013. godine i 25. godišnjice stvaranja Europske kazališne konvencije.