Preskočite na glavni sadržaj

Obnovljena Medijateka Francuskog instituta 'otvorila' vrata

Medijateka Francuskog instituta u Zagrebu u ponedjeljak je bila prepuna posjetitelja koji su željeli nazočiti predstavljanju obnovljenih prostora te medijateke koja od 1946. godine sustavno predstavlja francusku kulturu u hrvatskome glavnom gradu i pridonosi jačanju francusko-hrvatskih kulturnih veza.
vrijeme: 18.03.2013.
mjesto: Zagreb; Medijateka, Preradovićeva 5
url: http://ifz.hr/medijateka/

Svečanost je upriličena u povodu obilježavanja devet desetljeća djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu i to baš 'novim ruhom' Medijateke Francuskog instituta, koja je počela raditi 1946. po imenom Francuska čitaonica, a danas je poznatija pod imenom "Mediatheque".

Kako je istaknuto, Medijateka je oduvijek bila u izravnome kontaktu s hrvatskim društvom i bila je 'srce' francusko-hrvatskih odnosa, a to će biti i ubuduće jer će se nastaviti bogata izložbena djelatnost, priređivat će se brojna predavanja i druge kulturne priredbe.

Posebnu pozornost Medijateka će dati i mladima - od najmlađih do studenata koji žele nastaviti školovanje u Francuskoj (Campus France), a svojim posjetiteljima ponudit će još bogatiji izbor novina, časopisa, zbirku udžbenika i vježba za učenje francuskoga jezika te oko 13 tisuća dokumenata - DVD-a, CD-a i knjiga za upoznavanje francuske kulture.

Za novi izgled Medijateke zaslužna je zagrebačka projektantska tvrtke UPI-2M. To je tek prva faza obnove kojom je prostor Medijateke moderniziran, postao je funkcionalniji, oživljen je prostor knjižnice u podrumu te su odabranim arhitektonskim intervencijama zadovoljene sve multimedijske potrebe: ukinut je vjetrobranski prostor i nepotrebne ograničavajuće vertikale, u prizemlju je instaliran viseći kubus koji se po vertikali diže i spušta u ovisnosti o scenariju uporabe prostora prizemlja.

Medijateka je opremljena i modernom tehnologijom (interaktivna ploča IT Board, iPad-ovi, Wi-Fi) što će, rečeno je, također pridonijeti da bude još otvorenija umjetnicima, intelektualcima, studentima, profesorima i svima zainteresiranima

U glazbenome dijelu programa nastupio je violončelist Marc Coppey, umjetnički voditelj Zagrebačkih solista. (Hina)