Preskočite na glavni sadržaj

Objavljeni prvi pozivi Potprograma MEDIA 2023. (Rok: 17.1.2023./ 4.7.20223.)

Desk Kreativne Europe - Ured MEDIA Hrvatske najavljuje prve pozive Potprograma MEDIA u 2023. godini: europski razvoj skupnih projekata, tv i online sadržaj, razvoj videoigara i imerzivnog sadržaja, inovativni alati i poslovna rješenja, razvoj publike i filmskog obrazovanja te filmovi koji putuju.
vrijeme: 03.11.2022. - 04.07.2023.
url: https://mediadesk.hr/hr/

DODATNE INFORMACIJE

MEDIA 2023. 

DKE - Ured MEDIA Hrvatske najavljuje prve pozive Potprograma MEDIA u 2023. godini: europski razvoj skupnih projekata, tv i online sadržaj, razvoj videoigara i imerzivnog sadržaja, inovativni alati i poslovna rješenja, razvoj publike i filmskog obrazovanja te filmovi koji putuju.

S ukupnim proračunom od preko 180 milijuna eura bespovratnih sredstava za 2023., Potprogram MEDIA Programa Kreativna Europa nastavit će promicati prekograničnu suradnju kako bi se povećala audiovizualna proizvodnja i povećala konkurentnost europske audiovizualne industrije na europskoj i globalnoj razini. Mogućnosti financiranja podržat će razvoj, distribuciju i promociju europskih djela te će poticati inovacije u digitalnom okruženju. Prvi pozivi poduprijet će razvoj europskih djela uključujući filmove, TV serije, videoigre i imerzivan sadržaj, njihovu distribuciju u kinima i na internetskim platformama te razvoj publike.

Klaster za sadržaj: TV i online sadržaj s rokovima prijave 17. siječnja i 16. svibnja 2023. do 17 sati!

Cilj poziva TV i online sadržaj jest povećati kapacitet filmskih producenata za razvoj i proizvodnju snažnih projekata s velikim potencijalom za cirkuliranje diljem Europe i šire te olakšati europske i međunarodne koprodukcije unutar televizijskog i online sektora.

Također, u fokusu poziva je nezavisnost filmskih producenata u odnosu na televizije i digitalne platforme te kako poboljšati suradnju između operatera, uključujući nezavisne producente, televizije, digitalne platforme i prodajne zastupnike iz različitih zemalja članica koje sudjeluju u Potprogramu MEDIA. Poziv će podrazumijevati i sudjelovanje najmanje dvije televizije, a očekuje se i suradnja s VOD platformama.

Više o svemu na poveznici: TV i online sadržaj 2023. 

Klaster za sadržaj: europski razvoj skupnih projekata s rokom prijave 25. siječnja 2023. do 17 sati!

Cilj potpore europskog razvoja skupnih projekata je poticanje konkurentnosti europskih nezavisnih producentskih tvrtki i povećanje njihove ekonomske težine na tržištu, kao i povećanje kapaciteta audiovizualnih producenata za razvoj projekata s potencijalom za prikazivanje diljem Europe i šire te za olakšavanje europske i međunarodne koprodukcije.

Potpora će također omogućiti polazišnu točku novim talentima dajući im priliku za financiranje kratkog filma, dodatno osiguranog snažnim temeljima koje pružaju iskusne producentske tvrtke.

Potpora će biti usmjerena europskim producentskim tvrtkama koje mogu razviti između tri i pet projekta odjednom (animirani/a, kreativno-dokumentarni/a i igrani/a film/serija).

Više o svemu na poveznici: Europski razvoj skupnih projekata 2023. 
Klaster za sadržaj: razvoj videoigara i imerzivnog sadržaja s rokom prijave 1. ožujka 2023. do 17 sati!
Cilj potpore razvoju videoigara i imerzivnog sadržaja jest povećati kapacitet europskih razvijača videoigara, XR studija i audiovizualnih produkcijskih tvrtki za razvoj videoigara i interaktivnih, odnosno imerzivnih iskustava s potencijalom dosezanja međunarodne publike. Potpora poziva također ima za cilj poboljšati konkurentnost europske industrije videoigara i drugih tvrtki koje proizvode interaktivni imerzivni sadržaj na europskim i međunarodnim tržištima omogućavajući zadržavanje intelektualnog vlasništva.
Podržat će se razvoj radova i prototipova interaktivnog narativnog pripovijedanja s originalnim sadržajem i/ili kvalitetnim gameplayem namijenjenim produkciji i globalnoj komercijalnoj eksploataciji putem računala, konzola, mobilnih uređaja, tableta, pametnih telefona i drugih tehnologija.
Više o svemu na poveznici: Razvoj videoigara i imerzivnog sadržaja 2023. 

Klaster za poslovanje: inovativni alati i poslovna rješenja s rokom prijave 24. siječnja 2023. do 17 sati!

Cilj poziva inovativni alati i poslovni rješenja osnaživanje je konkurentnosti, skalabilnosti i održivosti tzv. europskih igrača, kao i poboljšanje vidljivosti i dostupnosti europskih AV djela te povećanje publike u digitalnom okruženju. Cilj je podržati projekte u čijem su fokusu specifični izazovi audiovizualnog sektora kao što su vidljivost, slijed objavljivanja, financiranje i teritorijalnost omogućujući snažnu i vidljivu ponudu europskih AV djela široj publici kako prekogranično tako i online.
Podržat će se razvoj i/ili širenje inovativnih alata i poslovnih rješenja, a kako bi se povećala dostupnost, vidljivost i publika europskih AV djela u digitalnom dobu i/ili pridonijelo povećanju konkurentnosti i ozelenjavanju europske audiovizualne industrije.
Prijave bi trebale predstavljati adekvatne strategije osiguranja održivije AV industrije koja više poštuje okoliš te one u čijem su fokusu ravnoteža spolova, uključenost, raznolikost i reprezentativnost.

Više o svemu na poveznici: Inovativni alati i poslovna rješenja 2023.

Klaster za publiku: Razvoj publike i filmskog obrazovanja s rokom prijave 30. ožujka 2023. do 17 sati!

U sklopu specifičnih ciljeva Potprograma MEDIA koji se odnose na inovativnost, konkurentnost i skalabilnost europskog audiovizualnog sektora, putem poziva Razvoj publike i filmskog obrazovanja, svakako je  promidžba europskih audiovizualnih djela, uključujući djela filmske baštine, angažman i razvoj publike svih dobnih skupina, posebice mlade publike, diljem Europe i šire.

Napomena svim prijaviteljima da se radi o dvogodišnjem pozivu potpore. 

Više o svemu na poveznici: Razvoj publike i filmskog obrazovanja 2023. 

Klaster za publiku: Filmovi koji putuju s rokovima prijave 14. ožujka i 4. srpnja 2023. do 17 sati!

Poziv Filmovi koji putuju ima za cilj potaknuti i podržati širu distribuciju recentnih nenacionalnih europskih filmova i to poticanjem prodajnih zastupnika (sales agents) i kino distributera za ulaganjem u promidžbu i odgovarajuću distribuciju nenacionalnih europskih filmova.

Više o svemu na poveznici: Filmovi koji putuju 2023.

Izvor: DKE - Ured MEDIA Hrvatske