Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena zbirka pjesama Stanka Krnjića 'Dnevnik tijela'

Zbirku pjesama književnika Stanka Krnjića 'Dnevnik tijela', u kojoj se bavi 'polariziranom identitetnošću', objavilo je Društvo dubrovačkih pisaca (DDP).
vrijeme: 01.04.2021.
url: https://www.facebook.com/KnjigaUCentru/

Autor pogovora Mirko Ćurić ističe kako pjesnik naslovom sugerira dubinsku pjesničku potragu dovodeći u suodnos  dvije riječi, dva pojma, dva znaka - dnevnim i tijelo.
 
Ocjenjuje kako kratkoća naslova pjesama s jedne strane i bogata značenjska polja s druge, zbirku čine poetski snažnom i vrijednom.
 
U središtu je tijelo, važna tema suvremene filozofske antropologije i suvremene umjetnosti uopće, napominje Ćurić i dodaje kako Krnjić u svoj gusti tekst uvodi profesionalna medicinska znanja o tijelu čime zbirka dobiva ne samo filozofsko-poetsku nego i stručnu dimenziju.
 
Naglašava kako tijelo u Krnjićevim pjesmama nije samo propadljivo, budući prah na dnu groba, ništavilo te dodaje kako pjesnik secira, ali na kraju pjesničke obdukcije ne nalazi prazninu i očaj.
 
Ćurić smatra kako Krnjić u ovoj zbirci  hoda pjesničkim stazama Antuna Branka Šimića pozicionirajući svoje tijelo na zemlju, a svoje ja - duhovno biće u prostor nebeskoga, prostor slobode.
 
U zbirci "Dnevnik tijela" (69 str.) objavljene su 53 pjesme.
 
Stanko Krnjić rođen je u Stocu 1969., a živi u Župi dubrovačkoj. Piše poeziju i prozu. Autor je više zbirki pjesama, među kojima i zbirka "Korijeni", "Zrak poprskan narančom", "Mrvice za Lazara" i Ratište riječi". Dobitnik je više pjesničkih nagrada, među kojima i nagrade Dragutin Tadijanović. (Hina)