Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena publikacija FILM U BOLNICI. Istraživanje potreba publike sedme umjetnosti, djece i mladih u ranjivim situacijama

Objavljena publikacija FILM U BOLNICI. Istraživanje potreba publike sedme umjetnosti, djece i mladih u ranjivim situacijama
Film u bolnici objavio je Istraživanje potreba publike sedme umjetnosti, djece i mladih u ranjivim situacijama te metoda uključivanja u zdravstvenim ustanovama.
Nakon predstavljanja rezultata istraživanja publike sedme umjetnosti, djece i mladih u ranjivim situacijama 14.11.2023. putem platforme Zoom te na Međužupanijskom stručnom skupu bolničkih učitelja 24.11.2023., projektni tim Film u bolnici / Film in Hospital objavio je publikaciju koja objedinjuje dvije faze provedbe istraživanja — europsku dimenziju provedenu na razini partnerskog konzorcija (Italija, Slovenija, Španjolska, Belgija, Švedska i Hrvatska) te na razini Hrvatske.Ključni nalazi provedenog istraživanja u dijelu koji se odnosi na emotivnu angažiranost odnosno pozitivan utjecaj sudjelovanja u programu na proces ozdravljenja su korelacijski sumirani kako slijedi:
  • što je veća emocionalna uključenost i pozornost gledatelja, veći je užitak koji rezultira;
  • zajedničko je iskustvo gledanja, bilo u razrednoj skupini ili povremenoj maloj grupi, privlačnije i korisnije od pojedinačnog ili obiteljskog gledanja;
  • doživljaj emocija i učenje nečeg novog su dva iskustva koja su značajno povezana s ukupnim zadovoljstvom, posebno u ekspresivnoj funkciji, tj. kada omogućuju razmjenu ideja i mišljenja s drugim ljudima (učiteljima, odgojiteljima, „cimerima“).
 
Uz navedene ključne nalaze istraživanja, projektni je tim detektirao aktivnosti kojima će obogatiti desetogodišnje iskustvo poticanja filmske pismenosti, ljubavi prema filmu kao i obogaćivanja bolničkih dana hospitaliziranoj djeci i mladima, među kojima su:
  • Povećati offline aktivnosti na bolničkim odjelima - neposredna komunikacija je najvažnija
  • Poticati zajedničko gledanje filmova te poticati razmjene mišljenja i komunikaciju (u grupama, u zajedničkim bolničkim prostorijama) — povremene kino projekcije u kapacitiranim bolnicama
  • Povećati broj dodatnih aktivnosti oko filma offline - razne radionice npr. TikTok dokumentaristi
  • Ustrajati u stvaranju navika online filmskih srijeda i definiranih termina online
  • Kombinirati korištenje filmske umjetnosti u zabavne i didaktičke svrhe
  • Uvesti intenzivniju dinamiku gostovanja ostalih AV dionika u redovni program
  • Uključiti stvaralaštvo djece i mladih u FUB.org platformu i FUB program te povremeno održavati online susrete s djecom i mladima, autorima filmova.

Rezultati i zaključci predstavljaju vrijedan izvor informacija o potrebama publike sedme umjetnosti — djece i mladih u ranjivim situacijama, prvenstveno hospitalizirane djece i mladih kao i metoda njihovog uključivanja u zdravstvenim ustanovama.

Istraživanje u Hrvatskoj provedeno je uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH u okviru Javnog poziva za razvoj publike u kulturi za 2023. godinu te sredstvima Kreativne Europe, potprograma MEDIA.

Udruga Djeca susreću umjetnost započela je s provedbom projekta Film u bolnici na odjelima zagrebačkih bolnica 2014. godine. Danas se putem filmubolnici.org provodi u više od 20 bolnica diljem Hrvatske kao dio pan-europskog projekta koji se od 2018. godine provodi u 8 zemalja omogućavajući dostupnost kulturnog sadržaja djeci u ranjivim situacijama. Projekt sufinanciraju MEDIA potprogram, Ministarstvo kulture, HAVC — Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Ured za udruge.
 
5.4.2024.