Preskočite na glavni sadržaj

Objavljen Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2022. godini (Rok: 11.11.2022.)

Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2022. godini otvoren je 22. ožujka i traje do 11. studenoga 2022. godine.
vrijeme: 22.03.2022. - 11.11.2022.
url: https://min-kulture.gov.hr/

Zbog krize koja pogađa europsko gospodarstvo, a u području izdavaštva se osobito osjeća i porast troškova proizvodnje i nestašica papira, Ministarstvo kulture i medija će i ove godine, ovu mjeru podrške književno-nakladničkom i knjižničnom sektoru provesti po postojećem modelu.

Sve otkupljene knjige namijenjene su narodnim knjižnicama https://min-kulture.gov.hr/izdvojena-lijevo/kulturne-djelatnosti-186/knjiga-i-nakladnistvo/financiranje-programa-701/adrese-knjiznica-kojima-se-dostavljaju-knjige-od-otkupa/703 kao dopuna redovnoj knjižničnoj nabavi za koju Ministarstvo kulture i medija također osigurava namjenska sredstva u iznosu od 16.398.000,00 kuna kao što je objavljeno na  https://min-kulture.gov.hr/financiranje/odobreni-programi-u-2022-godini/knjiznicna-djelatnost-pregled-sa-stanjem-31-1-2022/21884

Podsjećamo kako se neće otkupljivati knjige koje su u trenutku prijave starije od šest mjeseci s obzirom na to da su ih knjižnice uglavnom već nabavile. Posebna se pozornost posvećuje i dostupnosti ponuđenih naslova na tržištu, osobito u fizičkim i online knjižarama te formiranju prikladne maloprodajne cijene knjige koja bi trebala biti  usklađena s komercijalnim potencijalom pojedinog izdanja, ali i domaćim i inozemnim potporama osiguranima za objavljivanje.

Molimo sve prijavitelje da prije prijavljivanja prouče Upute za prijavitelje koje su trajno dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija. 

Sve prijavljene prijave vrednovat će Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost u suradnji sa Stručnim povjerenstvom za dječju knjigu te predlagati otkup pojedinih knjiga u određenom broju primjeraka.

Ovom prilikom najavljujemo i intenziviranje komunikacije s knjižnicama i nakladnicima, ali i svim drugim dionicima knjižnoga lanca – knjižarima, distributerima te autorima i prevoditeljima o novom modelu otkupa kako bismo njegovu provedbu koja počinje od iduće godine učinili što učinkovitijom, transparentnijom i jednostavnijom.

>>> Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2022. godini