Preskočite na glavni sadržaj

Novi roman Milka Valenta i knjiga o Orbanu u izdanju Profila

Nakladnik Profil u novu kalendarsku godinu ulazi s novim nizom naslova, među kojima iz te izdavačke kuće posebno izdvajaju novi roman Milka Valenta 'Ledene haljine' i knjigu 'Orbán - Novi europski moćnik' austrijskog novinara i autora Paula Lendvaia.
vrijeme: 20.01.2022. -
url: https://www.facebook.com/ProfilKnjiga/

Nakon "Umjetnih suza", trećeg najopsežnijeg romana u povijesti hrvatske književnosti koji je nagrađen nagradom Vladimir Nazor 2014. godine, prozaik, pjesnik, dramatičar i esejist Milko Valent s "Ledenim haljinama" vratio se proznoj formi, ističu iz Profila.
 
Riječ je o petom romanu u njegovu bogatom opusu od 35 knjiga poezije, proze, drame, eseja i kritike.
 
Roman "Ledene haljine" najavljen je kao uzbudljiva monofona polifonija o briljantnoj, duhom i tijelom ekstraordinarnoj zagrebačkoj studentici Nini koja je smislila i ostvarila istovremeno banalno prozaičan i ludo smion projekt lucidno poetičnog naziva Čelična čipka kako bi se izbavila iz ponora siromaštva i naposljetku camusovski sunovratila u ultimativan ponor slobode.
 
Profil je objavio i knjigu "Orbán - Novi europski moćnik" austrijskog novinara i autora Paula Lendvaia mađarskoga podrijetla, u kojoj se taj jedan od najvećih stručnjaka za političke prilike u Srednjoj Europi bavi poviješću Mađarske od pada komunističkog sustava te, prije svega, razvojima događaja otkako su Viktor Orbán i njegova stranka Fidesz 2010. godine osvojili vlast.
 
Još uvijek na početku pedesetih godina života, Viktor Orbán, najsposobniji i najkontroverzniji političar u modernoj mađarskoj povijesti, nije samo oblikovao događaje u Mađarskoj nego je također igrao veliku ulogu u europskoj politici. Bio je najmlađi premijer u Europi od 1998. do 2002. godine, a od svojih dviju velikih izbornih pobjeda 2010. i 2014. godine vladao je Mađarskom kao neprijeporni broj jedan.
 
Knjigom "Orbán - Novi europski moćnik", koja je prvo objavljena na njemačkom jeziku 2016. godine, autor je prije svega želio pružiti istinit i nepristran pristup zapanjujućoj karijeri Viktora Orbána, čak i kada je riječ o politici i postupcima zbog kojih žalim što su učinjeni. Prijevod hrvatskog izdanja, dopunjenog s posebnim predgovorom za hrvatske čitatelje o odnosu Orbana prema Hrvatskoj, potpisuje Nataša Barac.
 
U izdanju Profila objavljena je i knjiga "Slava Flesch - Život i riječi jedne hrvatske Židovke" autora Geoffreyja Kabata u prijevodu Ive Goldsteina, memoari te hrvatske Židovke rođene 1904. u Tovarniku. Slava Flesch živjela je u Sisku i Beču, bježala pred nacistima i ustašama, te preko Pakistana i Južne Afrike stigla u SAD, gdje je ostala pola stoljeća, sve do svoje smrti 1992.
 
Njezini memoari bacaju specifičan pogled na povijest židovske zajednice u Hrvatskoj u 19. i prvim desetljećima 20. stoljeća, sve do Holokausta.
 
Kao jedan od novih naslova iz Profila izdvajaju i roman "Tragač" zvijezde kriminalističkih autorica Tane French, najavljen kao majstorski ispričana priča s bogatom atmosferom o tome kako razlikujemo dobro od lošeg u svijetu gdje jasna podjela između tih dvaju polova ne postoji. Knjigu je s engleskog prevelo Dražen Čulić.
 
Za djecu je Profil pripremio knjigu "Pernata misija" autora Aarona Blabeya, drugu epizodu iz serijala "Loši momci" prevedenog u 41 zemlji svijeta i prodanog u 10 milijuna primjeraka. Serijal se na listi bestselera New York Timesa nalazi više od 100 tjedana, a od ovoga će travnja biti i u kinima kao animirani film u produkciji Dreamworksa. Hrvatski prijevod potpisuje Andrea Bagović.
 
"Kucni tri puta" treći je nastavak serije "Čarobnjaci iz davnine" autorice i ilustratorice Cresside Cowell, prevedene na 37 jezika. Prava za film prodana su studiju Dreamworks, a knjigu je na hrvatski preveo Ozren Doležal.
 
Tu je i slikovnica "Raznobojno čudovište" španjolske autorice i ilustratorice Anne Llenas, razigrana i maštovita priča kojom se služe odgajatelji diljem svijeta za potrebe razvoja emocionalne inteligencije djece u dobi od tri do pet godina. Sa španjolskog prevela Maja Šimleša.
 
Izvor: Hina