Preskočite na glavni sadržaj

Novi ciklus Homo theatralisa

Novi ciklus Homo theatralisa
Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa organizira novi ciklus projekta Homo theatralis. Od 10. veljače sve do kraja svibnja 2022. kritičari izvedbenih umjetnosti, teatrolozi te pozvani stručnjaci iz srodnih djelokruga održat će brojna predavanja i radionice širokoga raspona tema iz područja izvedbenih umjetnosti.
Većina programa realizirat će se putem aplikacije Zoom, a svibanjska događanja planiraju se uživo.

Homo theatralis rastvara pogled u kazalište, sa žarištem na aktualnostima, promjenama koje zahvaćaju izvedbenu scenu, važnim ostvarenjima, kritičarskim i teatrološkim uvidima i istraživanjima. Program ima i edukativnu svrhu te će se u radionicama polaznici upoznavati s analitičkim pristupima predstavi, osnovama pisanja kritike, prilagođavanjem izvedbenoga medija za platformu Zoom.
 
Projekt je u sklopu Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja Ministarstva kulture i medija 2021. inicirala i vodila dramaturginja, kazališna kritičarka i teatrologinja Mira Muhoberac, tadašnja predsjednica HDKKT-a. Polazno se Homo theatralis nadovezivao na prethodno započete projekte HDKKT-a Kazališna putovanja i Portreti, ali se sadržajno proširio na različite pojavnosti važne za današnje izvedbene umjetnosti.
 
Program u veljači sadrži predavanja i radionicu kritičarki i teatrologinja Kim Cuculić, Višnje Kačić Rogošić, Ivane Slunjski i Anđele Vidović, a počinje 10. veljače u 18 sati e-predavanjem Ivane Slunjski Izvedbeni/izvođački i gledateljski identiteti u digitalnoj izvedbi. To i sljedeće njezino e-predavanje Izvedbenost u relacijama stranice/ekrana nastavljaju niz prošlogodišnjih istraživanja obuhvaćenih serijom Promjene izvedbenih paradigmi.
 
Višnja Kačić Rogošić e-predavanjem Praška iskustva: HI PerformanCZ Prague Visitors' Program predstavit će program praškoga Instituta za umjetnost i kazalište te nam približiti prašku i regionalnu kazališnu scenu. Kim Cuculić u Ženskim likovima u recentnoj hrvatskoj kazališnoj produkciji – Od „Teneˮ do Tene Štivičić problemski raščlanjuje prikazivanje ženskih likova u hrvatskoj književnosti i dramskome kazalištu.
 
U radionici kazališne kritike Kako gledamo 2, nastavljajući se na prošlogodišnju, Anđela Vidović upoznat će polaznike s tradicijom kazališne kritike u Hrvatskoj i inozemstvu te ih u vježbama poučiti osnovama analitičkoga mišljenja i pisanja o kazalištu. Maksimalan broj polaznika je deset, a zainteresirani se za dalje dogovore trebaju javiti voditeljici na e-adresu andelavidovic@yahoo.com.
 
Program je besplatan i dostupan svima s internetskom vezom. Raspored događanja objavljivat će se na mrežnim stranicama udruge www.hdkkt.hr te na HDKKT-ovoj stranici Facebooka.
 
Voditeljica je projekta Ivana Slunjski, predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, a u organizaciji sudjeluju i članice upravnoga odbora Kim Cuculić, Višnja Kačić Rogošić, Gordana Ostović te Martina Petranović.
 
Vezana vijest: Culturenet.hr - 'Homo theatralis' nastavlja u ožujku s bogatim i raznovrsnim programom