Preskočite na glavni sadržaj

'Homo theatralis' nastavlja u ožujku s bogatim i raznovrsnim programom

Program 'Homo theatralisa' u ožujku 2022., u organizaciji Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, započinje radionicom kazališne kritike 'Kako gledamo 2' Anđele Vidović na kojoj će se polaznici upoznati s počecima i razvojem kazališne kritike u nas i inozemstvu, propitati ulogu i zadaće kritičara te se okušati u analizama predstave i pisanju kritičkog teksta.
vrijeme: 28.02.2022. - 31.03.2022.
url: https://hdkkt.hr/

Vizualna umjetnica Ivana Bakal u predavanju 'Vizualno kazalište' na temelju vlastita znanstvenog i umjetničkog istraživanja kazališnih kostima kao sjecišta instalacije, performansa i objekta govorit će o nastanku i značenju te vrste kazališta uz primjere rada suvremenih umjetnika. U predavačkom fokusu Marija Kovača povijesna je perspektiva školovanja slijepih i slabovidnih osoba te njihove mogućnosti i načini rada u kontekstu izvedbenih umjetnosti.
'Memoari kazališnih glumica' teatrologinje Lucije Ljubić otkrivaju što glumice ističu u autobiografskim zapisima, koja sjećanja smatraju vrijednim, a koja prepuštaju zaboravu, kao i što ih, primarno posvećene glumačkome pozivu, potiče na pisanje. Teatrološki interes u prvome od dvaju predavanja Martina Petranović usmjerava scenografskome i slikarskom opusu Zlatka Kauzlarića Atača, dok se u drugome zaokuplja očuvanjem i izložbenim, odnosno muzejskim prezentiranjem kazališne građe.
 
Budući da se izvedbena scena sve smjelije okušava u digitalnome mediju, osobito tijekom pandemijskih godina, a i većina Homo theatralisa zbiva se putem aplikacije Zoom, predavanje Anamarije Žugić Borić o primjeni digitalne humanistike u istraživanju izvedbenih umjetnosti te radionica, koju vodi s Ivom Srnec Hamer, o mogućnostima kreativne uporabe aplikacije Zoom u stvaranju digitalne izvedbe više su nego dobrodošli. Zainteresirani za radionicu u prijavi trebaju poslati kontaktne podatke, ukratko čime se bave i zašto bi htjeli doznati više o ovoj temi, na e-adresu zugicboric@ief.hr.
 
Novi ciklus projekta Homo theatralis započeo je 10. veljače, a sve do kraja svibnja 2022. kritičari izvedbenih umjetnosti, teatrolozi te pozvani stručnjaci iz srodnih djelokruga održat će brojna predavanja i radionice širokoga raspona tema iz područja izvedbenih umjetnosti. Većina programa realizirat će se putem aplikacije Zoom, a svibanjska događanja planiraju se uživo. Homo theatralis rastvara pogled u kazalište, sa žarištem na aktualnostima, promjenama koje zahvaćaju izvedbenu scenu, važnim ostvarenjima, kritičarskim i teatrološkim uvidima i istraživanjima.
 
Projekt je u sklopu Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja 2021. inicirala i vodila dramaturginja, kazališna kritičarka i teatrologinja Mira Muhoberac, tadašnja predsjednica HDKKT-a. Polazno se nadovezivao na prethodno započete projekte HDKKT-a Kazališna putovanja i Portreti, ali se sadržajno proširio na različite pojavnosti važne za današnje izvedbene umjetnosti.
 
Program je besplatan i dostupan svima s internetskom vezom. Raspored događanja objavljuje se na mrežnim stranicama udruge www.hdkkt.hr te na HDKKT-ovoj stranici Facebooka.
 
Voditeljica je projekta Ivana Slunjski, predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, a u organizaciji sudjeluju i članice upravnoga odbora Kim Cuculić, Višnja Kačić Rogošić, Gordana Ostović te Martina Petranović.
 
Projekt financijski podupire Ministarstvo kulture i medija RH.

"Homo theatralis" – bogat program u ožujku - HDKKT