Preskočite na glavni sadržaj

NOVAci 2023. - ​natječaj za odabir kustosa/-ice (novi rok: 18.5.2023.)

Udruga Što, kako i za koga / WHW i POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade uz mentorstvo kustosica Ane Kovačić i Lee Vene treću godinu provode projekt NOVAci. Natječaj u sklopu projekta NOVAci 2023. otvoren je za buduće kustose/ice ili kustoske kolektive iz Hrvatske koji su završili fakultete umjetničkog ili humanističkog usmjerenja ili su studenti na magisteriju bez značajnijeg iskustva kuriranja grupnih ili samostalnih izložbi. 
vrijeme: 27.03.2023. - 18.05.2023.
url: https://www.whw.hr/
Cilj NOVAka je omogućiti povjesničarkama_ima umjetnosti i ostalima zainteresiranima za kustoske prakse u području suvremene umjetnosti da steknu praktična znanja na tom polju.
Putem javnog natječaja bit će odabrana jedna_dan kandidat_kinja koji će kroz realizaciju izložbe imati priliku steći prva iskustva u kuriranju pod mentorstvom kustosica aktivnih dugi niz godina na domaćoj umjetničkoj sceni. Natječaj je namijenjen studentima humanističkih smjerova, onima koji su tek diplomirali ali i svima zainteresiranima bez značajnijeg kustoskog iskustva.

S obzirom na to da tijekom studija zainteresirani budući kustosi_ice najčešće nemaju priliku razvijati ova znanja niti producirati vlastite kustoske projekte, ova je platforma katalizator podrške i razvoja domaćih kustoskih praksi s fokusom na konkretno praktično iskustvo realizacije izložbenog projekta. Projektom se osvještava potreba za novim oblicima potpore za kustose/ice kojima je na početku samostalne karijere potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih kustoskih programa. Važan aspekt projekta je mentorski rad s odabranim kustosom/icom ili kustoskim kolektivom s naglaskom na pripremu izložbe, odabir umjetnika, planiranje i realizaciju postava, izrađivanje budžeta, produkciju umjetničkih radova, dodatnog fundraisinga, pisanja najave izložbe, osmišljavanje i realizacija otvorenja i popratnog programa te pisanje završnih izvještaja.

Natječaj je otvoren za buduće kustose/ice ili kustoske kolektive iz Hrvatske koji su završili fakultete umjetničkog ili humanističkog usmjerenja ili su studenti na magisteriju bez značajnijeg iskustva kuriranja grupnih ili samostalnih izložbi. Jednako tako natječaj je otvoren i za sve pojedince i kolektive koji do sada nisu imali iskustva u kuriranju izložbi, a željeli bi krenuti u tom smjeru. Poseban naglasak stavlja se na prijave intermedijskog, interdisciplinarnog pristupa koje aktivno promišljaju medij izložbe. Natječaj nije tematski ograničen ali posebno ćemo obratiti pažnju na prijave koje podupiru rad domaćih mladih umjetnika/ica, zatim projekte koje istražuju odnos umjetnosti i ekologije, prijave koje uključuju queer umjetničke prakse te one prijedloge koji tematiziraju vizualnu kulturu u digitalnoj sferi. Budžet za realizaciju uključuje honorar za kustosa i autore (umjetnike), materijalne troškove realizacije izložbe, ostale honorare za suradnike, čuvanje izložbe i ostale troškove vezane za realizaciju izložbe.

Informacije o prijavi