Preskočite na glavni sadržaj

Niz kulturnih događanja u sklopu projekta "Upor/Buna/Revolt 1573−2023"

Muzej seljačkih buna i partneri: Galerija Božidar Jakac, Kulturni dom Krško, Posavski muzej Brežice i Muzej Brdovec, uključili su se u međuinstitucionalni projekt 'Upor/ Buna/ Revolt 1573−2023' kojim se obilježava 450. obljetnica Seljačke bune.
Vrijeme: tijekom 2023. godine

Kako je istaknuto u četvrtak na predstavljanju projekta u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, svaka od institucija u projektu sudjeluje raznovrsnim programom izložbi, stručnih predavanja, edukativnih radionica i drugih sadržaja.

U Muzeju seljačkih buna od početka veljače otvorena je izložba “Seljačka buna u djelima Zorislava Drempetića Hrčića”, dok će 20. listopada biti otvorenje “Pedeset godina Muzeja seljačkih buna”. Uz niz programa u svibnju je na rasporedu i stručna ekskurzija po partnerskim lokacijama ustanova koje se vežu uz važna događanja Bune iz 1573. 
Kustosica Muzeja seljačkih buna Lidija Kelemen objasnila je da su već održali niz radionica 'Buna u svemiru' u kojima su sudjelovala djeca, ali i odrasli svih dobi te najavila da će 24. ožujka biti otvorena izložba dječjih radova na temu Seljačke bune.

Krajem godine izložba 50 godina Muzeja seljačkih buna

„Poslani su nam brojni literarno- likovni, fotografski i video radovi te stripovi i slikopriče koji će biti predstavljeni za dva tjedna u našem muzeju, a izložba će biti otvorena do 1. srpnja”, rekla je Kelemen najavivši da će 25. svibnja u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom za srednjoškolce biti održana javna debata na temu 'Pobuna u školi, socijalna pravda u vrijeme bune i danas'.
Sredinom srpnja bit će otvorena izložba 16. triennala zagorskog suvenira na tri obljetničke teme: 450. obljetnicu Seljačke bune, 50. obljetnicu Muzeja seljačkih buna i 30. obljetnicu Muzeja Hrvatskog zagorja.
Obilježavanje se nastavlja u rujnu kada će biti izvedene Balade Petrice Kerempuha u režiji i izvedbi Adama Končića, najavila je muzejska savjetnica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlatka Filipčić Maligec te dodala da će godinu privesti kraju velikom izložbom 50 godina Muzeja seljačkih buna.
„Pregledom dokumentacije, fotodokumentacije i hemeroteke pokazat će se koliko je djelovanje muzeja bilo bitno za ovaj kraj i kako je stekao značajnu ulogu u hrvatskoj kulturi”, rekla je Filipčić Maligec.
Iako je planirano obilježavanje 500. obljetnice rođenja Ilije Gregorića otkazano zbog pandemije, ravnateljica Muzeja Brdovec Silvija Limani naglasila je da su sada suradnju s Muzejem Brežice i Muzejem seljačkih buna uspjeli ostvariti na još većem i sveobuhvatnijem programu.
Miha Colner, kustos Galerije Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki naglasio je da je posljednja velika obljetnica Seljačke bune 1973. za sobom ostavila veliku baštinu.
„Velika seljačka buna nije bitna samo zbog svog povijesnog značaja, nego je ušla u povijest i mitologiju i nacionalnu geografiju i Slovenije i Hrvatske – značilo je uvijek kao neka metafora otpora protiv autoriteta”, istaknuo je Colner.
Ravnateljica Posavskog muzeja u Brežicama Alenka Černelič Krošelj kazala je da je ključni rezultat njihove suradnje izdana publikacija koja predstavlja sve ustanove uključene u projekt, a s njom se složila i muzejska savjetnica Kulturnog doma Krško Helena Rožman. (Hina)