Preskočite na glavni sadržaj

Nina Bešlić u galeriji Nano

'Transparentni prostori II - Cross Dissolve' naziv je izložbe Nine Bešlić koja se od 19. do 21. ožujka održava u galeriji Nano u Zagrebu.
vrijeme: 19.03.2014.
mjesto: Zagreb; Galerija Nano, Gajeva 26
url: http://www.artenativa.hr
'Kad montiram filmiće, imam 20-ak opcija za prijelaz između clipova: cjepkanje u mozaik, otvaranje i zatvaranje u krug, kao listanje stranica, gubljenje u bijelo ili crno... Svakakve kerefeke. Daleko najdraža mi je najjednostavnija opcija koja se zove Cross Dissolve. Kako to prevesti? Hm... to cross - presjeći, presijecati, premostiti, precrtati, ukrštati se, prekrižiti, mimoići     se, prijeći na drugu stranu... to dissolve- izgubiti se, otopiti, rastopiti, raspustiti, razriješiti...

To je ono kad se slike izmjenjuju preklapajući se, pri čemu ostaju jasne, ali se mimoilaze u svojoj prozirnosti - dok jedna nestaje, druga se pojavljuje. Osim izbora vrste prijelaza, mogu odrediti i njegovo trajanje. Pola sekunde? Sekundu? Dvije? Joj, ne znam... Zašto tako kratko? Što ako mi nešto pobjegne?


Nina sprema sličice duboko u veliku, bijelu kutiju. Uzimam povećalo i gledam daleko, daleko niz geometrijske stijenke Ninin poetični vječni Cross Dissolve.

Prelazim na drugu stranu. Tamo gdje se stapa rastopljeno, nalazi izgubljeno, ocrtava precrtano, susreće mimoiđeno, razrješava prekriženo... I ništa mi neće pobjeći.' Hana Lukas Midžić

Nina Bešlić je diplomirala na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na deset samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi u zemlji i svijetu. Dobitnica je nekoliko nagrada i potpora za likovno stvaralaštvo. Od 2006. pored samostalne umjetničke djelatnosti bavi se sociopedagoškim radom kroz likovno edukativne programe u partnerstvu s nevladinim organizacijama, učilištima i umjetničkim udrugama. 2010. pokreće svoj samostalni projekt 'Recikliraj i Nosi – R&W'. Članica je HDLU i HZSU. Živi i radi u Zagrebu.