Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za skupnu žiriranu izložbu 'Iskra' (Rok: 17.6.2022.)

Udruga Artoratorij objavila je poziv za sudjelovanje na natječaju za izlaganje prilikom skupne žirirane izložbe pod nazivom ISKRA, inspirirane životom i stvaralaštvom književnice Štefe Iskre Kršnjavi. Natječaj je namijenjen svim vizualnim umjetnicima i umjetnicama neovisno o dobi. Rok za prijavu na natječaj produljen je do 17. lipnja (do ponoći) 2022.
vrijeme: 02.05.2022. - 17.06.2022.
url: https://artoratorij.hr/skupna-zirirana-izlozba-iskra/

U organizaciji Udruge Artoratorij osmišljena je grupna žirirana izložba koja stavlja naglasak na bogatu povijest grada Vrbovca, primarno kroz istraživanje opusa značajne književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi, a koja pruža likovnim umjetnicima i umjetnicama priliku za izlaganje i predstavljanje svog umjetničkog djelovanja.

Temu grupne žirirane izložbe čini selekcija pjesama iz dvije knjige pjesama Ive Rod: Pjesme, 1905. i 1912. godine. Autori i autorice su pozvani izučiti život i djelovanje Ive Rod s naglaskom na pjesnički opus književnice te pronaći u selekciji njezinih pjesmama (priloženih u samom natječaju) inspiraciju za stvaranje vlastitih likovnih djela.

Autorica koncepcije izložbe povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol izabrala je određeni broj međusobno različitih pjesama Ive Rod koje su otvorene i nadasve poticajne za likovne interpretacije, a koje su objavljene u sklopu ovog natječaja za izlaganje, dok su autori i autorice pozvani da odgovore na objavljene pjesme vlastitim likovnim rukopisom u mediju koji sami odaberu (crtež, ilustracija, grafika, slika, skulptura, fotografija, video rad, objekt, prostorna instalacija). Valja naglasiti da autori/ice nisu obavezni doslovno tumačiti pojedinu pjesmu, već upravo suprotno – pjesme su tek polazišna točka/poticaj/inspiracija za vlastite likovne interpretacije kako su doživjeli lik i djelo Ive Rod.

Više o samom natječaju, kao i svu potrebnu dokumentaciju i izabrane pjesme možete pronaći na poveznici: – ISKRA