Preskočite na glavni sadržaj

Nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske 'Radovan Ivančević'

Nagradu Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske 'Radovan Ivančević' za životno djelo dodijeljena je danas akademiku Tonku Maroeviću. Godišnju nagradu primila je Ljiljana Kolešnik, urednica knjige 'Socijalizam i modernost: umjetnost, kultura, politika 1950.-1974.'.
vrijeme: 12.06.2013.
mjesto: Zagreb; MUO, Trg maršala Tita 10
url: http://www.dpuh.hr
Od struke povijesti umjetnosti nimalo manje nije značajna njegova prisutnost u književnosti, autorskoj i prijevodnoj, ostavio je važan trag u kazalištu, a surađivao i na polju glazbe, ističe se u obrazloženju koje je na dodjeli u Muzeju za umjetnost i obrt pročitala Nada Grujić u ime povjerenstva za nagradu. Maroevićev značaj kao nosioca kriterija za hrvatsku kulturu i znanost opisan je Ivančevićevim riječima da 'za Tonka Maroevića slikari slikaju i pisci pišu'.
 
Povezujući različite sfere umjetničkog i znanstvenog stvaralaštva, Tonko Maroević (1941.) povezivao je i različite stvaralačke orijentacije, pripremljen na razumijevanje i toleranciju svojom sveobuhvatnom kulturom i naobrazbom, stoji u obrazloženju. Maroević se pedesetak godina bavi znanstvenim istraživanjem moderne hrvatske umjetnosti, djelujući kao likovni kritičar i esejist, priredio je i brojne izložbe, a jednako je aktivan i na području književnosti i kritike.

Primivši priznanje, Maroević se prisjetio svog profesora, kolege i prijatelja po kojemu nagrada nosi ime, rekavši da je on dao dignitet struci jer je znao živjeti s vremenom, medijima, polemičkim angažmanom te upozoravao na potrebu čuvanja, interpretacije i obnove spomeničke baštine.

Istoimenu godišnju nagradu primila je Ljiljana Kolešnik, urednica knjige 'Socijalizam i modernost: umjetnost, kultura, politika 1950.-1974.' Instituta za povijest umjetnosti i Muzeja suvremene umjetnosti, posvećene poslijeratnoj kulturi modernizma.
 
Povelje Društva dobili su voditelji i suradnici projekta 'Multidisciplinarna istraživanja kompleksa dvorca Brezovica' kao 'ponajbolji model za izobrazbu budućih povjesničara umjetnosti', autorski tandem Edda Dubravec i Luka Marotti, za skoro tridesetogodišnje uređivanje emisije HRT-a 'Kulturna baština', kao i Marina Vicelja Matijašić, voditeljica Centra za ikonografske studije na riječkom Filozofskom fakultetu i urednica časopisa IKON.
 
S ciljem poticanja mladih kolega na kvalitetan stručni i znanstveni povijesno-umjetnički rad Društvo je dodijelilo i nagrade za diplomski rad dvjema studenticama zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Petri Milovac za rad o percepciji i značaju digitalno producirane boje te Klari Šimičić za rad o odnosu glazbe i arhitekture, odnosno prostora splitske katedrale.

Vesna Kusin, povjesničarka umjetnosti odnedavno na funkciji zamjenice gradonačelnika, poručila je kolegama da će u Gradu ubuduće biti nezaobilazni kada je u pitanju čuvanje baštine, s obzirom da se radi o području koje, ustvrdila je, političari često degradiraju krivim potezima.
(Hina)