Preskočite na glavni sadržaj

Nacionalna baština – Čipka

Nacionalna baština – Čipka, žirirana, bijenalna izložba članova ULUPUH-a, otvara se u Galeriji ULUPUH u Zagrebu u utorak, 18. srpnja u 19 sati. Izložba se tiče radova nastalih na temu hrvatske nacionalne baštine i ove se godine održava po drugi puta.
vrijeme: 18.07.2017. - 28.08.2017.
mjesto: Zagreb, Galerija ULUPUH
url: http://www.ulupuh.hr

U prvom izdanju (2015.) bila je posvećena kinološkoj baštini i vizualnom odgovoru primijenjenih umjetnika na njene izazove. Za ovu je godinu kao inspiracija odabrana čipka (od renesanse do danas) - kao motiv u tekstilu, odjeći, kiparstvu, nakitu, fotografiji, kazalištu, keramici, ilustraciji, karikaturi, multimediji i dr. Umjetnici svih sekcija bili su pozvani da u svom mediju likovno odgovore stvarajući unikatno djelo, ali i moguć prepoznatljiv umjetnički suvenir.

Kustosica izložbe je Ivana Bakal, a selekciju radova su uz kustosicu obavile Branka Hlevnjak i Višnja Slavica Gabout.

„Osnovne tehnike čipkarstva, vještina izrade čipke su šivanje iglom i preplitanje pomoću batića. Kao nematerijalna nacionalna baština kod nas je zaštićena paška, lepoglavska i hvarska čipka kao i vrste tradicijske izrade čipke iz tri kraja Hrvatske: Svete Marije, Primoštena i Rogoznice. Čipka je simbol čistoće upravo zbog svoje bjeline, a u svojoj povijesnoj pojavi prvo se skromno isticala ispod orukavlja ili ovratnika, da bi svoje najveće bogatstvo pokazala u doba kuge kada je vješto prikrivala nehigijenu svojih vlasnika koji su izbjegavali kupanje „zaraženom“ vodom. Vizualno je vrlo izražajna te je rezultat vrsnog majstorstva pletilja čipki i njihovih sljedbenika. Nematerijalno baštinsko bogatstvo naroda čini upravo ta vrsnost u izradi čipki određenog podneblja.“ (Ivana Bakal)

Kao odgovori na koncepciju izložbe u najvećem su broju pristigli radovi u mediju odjeće i nakita, fotografije, kao i inovativni radovi / instalacije.
Izlažu: Ivana Bakal, Matea Banoža-Blažević, Carlos Ignacio Bellante, Igor Galaš, Snježana Hladni, Ruža Hodak, Damir Hoyka, I-GLE (Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović), Nataša Jeletić i Koraljka Kovač, Vesna Kolobarić, Viktor Križek, Eta Linčir, Orjenka Mirjan, Ivana Mrčela, Zlatko Odrčić, Ana Peraica, Snježana Pokos Vujec, Milena Rogulj, Diana Sokolić, Sanja Šebalj, Mario Treščec, Ivančica Vončina i Lyra Zajmi.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Grada Zagreba.

Izložba će se moći pogledati do 28. srpnja.