Preskočite na glavni sadržaj

Na natječaju 'Lutkolab' GKL Rijeka najbolji prijedlog za predstavu Vanje Jovanovića

Na natječaju Gradskog kazališta lutaka Rijeka 'Lutkolab' za prijedlog kazališno-lutkarskog projekta mladih autora koji će se izvesti u sljedećoj sezoni, najboljim je ocijenjen prijedlog Vanje Jovanovića radnog naziva 'Voda', objavljeno je na konferenciji za novinstvo u petak.  
vrijeme: 16.11.2018.
mjesto: Arheološki muzej, Zagreb
 
Natječaj "Lutkolab" bio je otvoren za autore do 30 godina starosti, sa sudjelovanjem u najviše tri profesionalne kazališne produkcije. Trajao je od travnja do srpnja ove godine, a pristiglo je devet prijava, rekla je stručna suradnica toga kazališta Vedrana Balen Spinčić. Od njih izabrane su tri te su autori pozvani da prikažu dio predstave koju predlažu i brazlože je stručnom žiriju.

Stručni žiri činili su glumac Damir Orlić, glumica Almira Štifanić, voditelj tehnike GKL i redatelj te desetero djece koja su pod vodstvom Vijeća mladih Benčić prošla radionicu kritičkog gledanja predstave.

Sva tri rada su bila vrlo zanimljiva i pokazala su visoku profesionalnost mladih autora te su odgovarala na današnje izazove djece, rekla je ravnateljica Kazališta Magdalena Lupi Alvir. Odabran je rad Vanje Jovanovića a u obrazloženju stoji da autor vrlo duhovito i istovremeno poetično koristi raznolike izražajne mogućnosti materijala pijeska, spužve i vode, pokazujući pri tome istančan senzibilitet za lutkarski medij i sklonost ka istraživačkom kazališnom radu.

U budućoj predstavi bavit će se aktualnim temama današnjice poput vršnjačkog nasilja i nesnalaženja u izražavanju emocija u procesu odrastanja.

Vanja Jovanović je diplomirani glumac-lutkar sa završenim diplomskim studijem na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Nekoliko sezona je proveo u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, a trenutno je na master studiju kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Predviđeno je da se ova predstava premijerno izvede u sklopu dječjeg festivala "Tobogan" krajem lipnja ili početkom srpnja 2019. i postane dio redovnog repertoara toga kazališta.

(Hina)