Preskočite na glavni sadržaj

Na 19. Tabor Film Festivalu od 8. do 11. srpnja bogat i raznovrstan program

Tabor Film Festival - Međunarodni festival kratkometražnoga filma (International Short Film Festival) u svom 19. izdanju od 8. do 11. srpnja 2021. u Velikom Taboru donosi uzbudljiv i bogat program filmova u konkurenciji te obilje popratnih sadržaja.
vrijeme: 08.07.2021.
Na ovogodišnjem Tabor Film Festtivalu ljubiteljima kratkometražnoga filma pružit će se jedinstvena prilika da pogledaju filmove koji se prvi puta prikazuju u Hrvatskoj, priopćio je u ponedjeljak festivalski press ured.

Na festivalu će biti prikazane premijere i favoriti svjetskih festivala, a glavni filmski program donosi i pobjednike najznačajnijih svjetskih festivala.

U međunarodnoj konkurenciji 26 naslova različitih žanrova

U međunarodnoj konkurenciji ove je godine 26 naslova različitih žanrovskih predznaka, obuhvaća filmsku produkciju iz dvadesetak zemalja širom svijeta, a prikazivat će se u pet programa slikovitih naziva - Muzika je put do sreće, Novo (ne)normalno, Pet nijansi sive, Apokalipsa sada i Pričaj mi o ljubavi. Velik broj naslova premijerno se prikazuje domaćoj publici, a u selekciji stranih filmova je i pobjednik najznačajnijega svjetskog festivala kratkoga filma u Clermont Ferrandu-  slovenski film "Sestre" Kukle Kesherović o tri najbolje prijateljice, zaklete djevice u sukobu s lokalnim dječacima.

Izbor selektora Ivana Ramljaka donosi i tri filma nagrađena na ovogodišnjem filmskom festivalu u Oberhausenu - 8'28'' kineskog redatelja Su Zhonga u kojem se kroz humor blizak stanju očaja zapadne i istočne mitologije prikazuju budućim liderima svijeta, dokumentarac o ljepoti i krhkosti života "More Woman, More Cry" švedske redateljice Anne Haugsgjerd te britanski film "Divided by Law" autorica Katie Davies i Emme Agusita koji otvara aktualne probleme dvonacionalnih obitelji nastale primjenom Brexita i dolaskom pandemije.

Domaće filmske snage: pandemija, pustolovine i konceptualni pogreb

Tema pandemije neće zaobići ni filmove iz domaće konkurencije, kao što je to slučaj s filmovima "U šumi" Sare Grgurić, "Matijevići u izolaciji" Matije Matijevića, te s filmom "Kako razgovarati s mamom" Dalije Dozet. Dijapazon obiteljskih i intimnih pitanja koja otvaraju ovi autori dodatno proširuju i Bela Bračko-Milešević s filmom "Još uvijek ne znam" o pokušaju pomirbe s vlastitim domom, te Marka Dješka koji u filmu "Sve te senzacije u mom trbuhu" progovara o iskustvu transrodnosti.

Na Taboru će ove godine biti prikazane i dvije hrvatsko-srpske koprodukcije - Igor Bezinović i Ivana Pipal u filmu "Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio" inspiraciju za svoje žanrovski hibridno ostvarenje nalaze u odlagalištu otpada. Animirani film "Pustolovine Glorije Scott - umorstvo u katedrali" autora Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića opredjeljuje se za fikciju u detektivskom ključu, prizivajući naslovom poemu slavnoga T. S. Eliota. Ezopove su pak basne polazište animiranoga filma "Cockpera" s kojim će se predstaviti Kata Gugić, dok Elvis Lenić u "Monologu o Puli" eksperimentira s filmskim predloškom sličnoga naslova.
Bit će prikazani i animirani filmovi "Kula"Sunčane Brkulj i "The Raf" Marka Meštrovića. Hrvatska svakodnevica prepoznat će se kao inspiracija filmskim istraživanjima u filmovima Josipa Lukića "Bijeli Božić", "Breed" Paule Skelin ili "Jednog petka popodne" Lucije Brkić i Mateje Zidarić, te "Užarska radionica"Ivana Delimara" kojim će se predstaviti umjetnica Vlasta Delimar prikazujući u ovom radu konceptualni pristup pogrebu vlastitog oca.

O najboljim filmovima i ove će godine odlučivati dva žirija sastavljena od najboljih filmskih umjetnika i stručnjaka. U međunarodnom je montažerka Jelena Maksimović, redatelj Josip Lukić te filmski teoretičar Olaf Möller.

Svoje profesionalno mišljenje o 18 filmova u domaćoj konkurenciji izreći će prošlogodišnji dobitnik za najbolji film Natko Stipaničev, direktor Festivala kratkoga filma u Ljubljani FeKK Matevž Jerman te dramaturginja Asja Krsmanović, programska koordinatorica na Sarajevo Film Festivalu. 

Uz glavni filmski program Tabor nudi i obilje popratnih programa uz glazbenu ponudu. (Hina)