Preskočite na glavni sadržaj

Muzej ulične umjetnosti (MUU) u Sigetu

Muzej ulične umjetnosti (MUU) u Sigetu
Treća akcija Muzeja ulične umjetnosti (MUU) u sklopu koje će odabrana grupa internacionalnih i domaćih umjetnika obogatiti Sigetsko lice ulice, održat će se od 6. do 9. rujna , u tom novozagrebačkom kvartu.
vrijeme: 06.09.2012.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Greenaway
Nakon dosadašnjih akcija u Branimirovoj ulici i Dugavama zidove Sigeta 'zaposjest' će grupa različitih pripadnika svjetske street art scene predvođena njenom zvijezdom, španjolskim umjetnikom ESCIFOM čiji rad karakteriziraju crteži s političkim, socijalnim i revolucionarnim porukama, najavio je MUU.
 
Siget će svojim radovima obogatiti humoru i veselom crtežu vičan Britanac Malarky, belgijski majstor najpoznatiji po radu na specifičnim, politički osviještenim scenografijama smještenim u gradsku sredinu Isaac Cordal, talijanski umjetnik Agostino Iacurci, srpska umjetnica Emaemaema, te bosanskohercegovački nagrađivani multitalent ESH.
 
Internacionalnoj grupi umjetnika pridružiti će se i pripadnici domaće zajednice umjetnika: Sretan Bor, Ninjatiger i Pekmezmed.
 
Paralelno s akcijom MUU u Sigetu, u gradskim će se četvrtima Trešnjevka, Maksimir, Donji grad, Gornji grad, Peščenica, Susedgrad i Črnomerec realizirati još jedan kolaboracijski projekt MUU-a i kulturnih centara – 'Lice s plakata' čiji je cilj pronaći način kako približiti umjetnost široj javnosti, upozoriti na anonimnost hrvatskih umjetnika naspram raznih starleta i lažnih celebrityja i marginalizaciju mladih umjetnika na domaćem tržištu umjetnina.
 
U sklopu tog projekta bit će predstavljeni domaći mladi umjetnici ArtuDitu, Stipan Tadić, Vanja Trobić, Miron Milić, Marina Mesar i Ander Resner, a putem autoportreta navedeni umjetnici reagirat će na prisutnost reklamne industrije u našim životima, koja je, ističe se u priopćenju, zbog različitih čimbenika prisutnija u svakodnevnom životu građana Grada Zagreba nego što je to umjetnost.
 
MUU realizira još jedan projekt u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika (HDLU) te od 27. kolovoza do 9. rujna dovodi britanski umjetnički kolektiv Giant Robots koji će pred HDLU-om napraviti spektakularnu instalaciju od recikliranog i odbačenog drveta.
 
Svečano otvorenje MUU-a u Sigetu biti će u nedjelju, 9. rujna u 18 sati kada će se moći razgledati svi radovi u tom kvart,a veliki tulum povodom otvorenja MUU-a održati će se u 20 sati ispred Hrvatskog društva likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma.
 
MUU u Sigetu organizira neprofitna udruga Centralna jedinica, osnovana 2009. u svrhu promicanja, razvitka i unapređenja kulture i umjetnosti, poticanja kreativnosti, te stvaranja platforme za razmjenu znanja i vještina.
(Hina)