Preskočite na glavni sadržaj

Muzej Marton u Zagrebu

Muzej Marton u Zagrebu
Zagrebački Gornji grad od petka će biti bogatiji za još jedan privatni muzej – Muzej Marton koji otvara svoja vrata u poznatoj Kulmerovoj palači na Katarinskom trgu 2. 
vrijeme: 18.03.2011.
mjesto: Zagreb; Palača Kulmer
url: http://www.muzej-marton.hr
 Tamo gdje je još do prije koju godinu stolovala Galerija suvremene umjetnosti ustanovljena 1954. godine, odnosno današnji Muzej suvremene umjetnosti, ovih dana majstori završavaju unutrašnje uređenje te raskošne gornjogradske palače u koju će samoborski kolekcionar Veljko Marton smjestiti izbor porculana i stakla iz svoje velike zbirke sa sjedištem u Samoboru.

Još prošloga ljeta spomenuo je kolekcionar Marton u Beču, u palači Liechtenstein gdje je održana jedna od najboljih izložbi ove kolekcije, da će premjestiti dio predmeta iz svojega muzeja u Samoboru u glavni grad Hrvatske. Jednostavno, u slikoviti Samobor dolaze uglavnom namjernici, a veći posjet i turista i građanstva ipak se može ostvariti u Zagrebu.

A Gornji je grad idealan za smještaj jedne vrsne i tako rijetko odmjereno koncipirane zbirke porculana, stakla, slikarstva i namještaja. Osim toga, sama zbirka koja u zadnje vrijeme putuje po svijetu dovoljno je narasla da se bez problema može podijeliti u više zaokruženih cjelina.

A da muzejsko grupiranje privatnika bude zanimljivije, pobrinuo je i jedinstveni Muzej prekinutih veza smješten u prizemlju palače Kulmer, tamo gdje je nekad bila Taverna. Tako će novi susjedi podržavati jedni druge i natjecati se tko će imati više posjetitelja. Da boravak u novom muzeju bude što ugodniji, Veljko Marton uredit će i mali kafić koji će proraditi na katu, točno iznad Muzeja prekinutih veza.
 
Dio kolekcije Marton ovih je dana još uvijek izložen u palači fondacije Querini Stampalia u Veneciji gdje izbor predmeta iz Zbirke Marton nailazi na izuzetno dobar prijam publike. Pogotovu se zanimljiv postav izložbe koji je kreirao Saša Šekoranja sviđa mlađoj publici. Ta se izložba kasnije seli u Napulj, a jedan sasvim drugi dio kolekcije bit će otpremljen na izložbu u Budimpeštu, kaže Davor Palinić. On će u gornjogradskom Muzeju Marton biti prvi pomoćnik vlasniku zbirke Veljku Martonu, a među mladom ekipom koja se tek treba uhodati je i fotograf Marko Jandrić te nove voditeljice za posjetitelje Lana Pečnik i Sonja Švec.

Zakup prostora u Kulmerovoj palači, koja ima savršenu mogućnost kružnoga ophoda iz sobe u sobu na cijelom katu, ugovoren je za iduće tri godine.

Prije nekoliko mjeseci u Gliptoteci HAZU predstavili smo vitrine koje je gospodinu Martonu darovao londonski muzej Victoria & Albert, najveći i najprestižniji muzej primijenjene umjetnosti u svijetu. To je veliko priznanje za našu malu instituciju koja postoji tek osam godina. Vitrine su originali iz 19. stoljeća, a mi smo ih obnovili, posebice njihovu unutrašnjost. U te će konzervatorski obnovljene vitrine sada u Zagrebu doći bečki porculan, Sevres, Maisen, ali i kraljevski ruski porculan Romanovih koji je jako rijedak u svjetskim razmjerima – rekao je Davor Palinić.
Izvor: Večernji list