Preskočite na glavni sadržaj

'Mladi na mreži ' - radionice u siječnju

Projekt 'Mladi na mreži' pulske Udruge za razvoj audiovizualne umjetnosti Metamedij, koji nizom različitih programa educira polaznike te ih potiče na kreativno i umjetničko stvaralaštvo, nastavlja se u ponedjeljak, 17. siječnja.
vrijeme: 17.01.2022. - 28.01.2022.
url: https://metamedia.hr/

Tada će na pulskom Sveučilišnom preddiplomskom studiju Kultura i turizam biti održan prvi dio dvodnevne online edukacije „Snimanje i editiranje videa za TikTok“ voditelja i mentora Darija Marčaca, poznatog TikTokera. On će objasniti kako postati TikToker i kreirati priču te će polaznike naučiti osnovama izrade TikTok videa, od snimanja do editiranja. Uz to, studenti će steći niz specifičnih znanja - od kvalitetnog pozicioniranja videa i gradnje communityja do korištenja različitih efekata i funkcija. Nakon što u ovom prvom dijelu pogledaju video lekcije/tutoriale i dobe odgovore na pitanja koja ih zanimaju, mladi će kod kuće realizirati svoje videe dok će im Marčac biti na raspolaganju za individualne konzultacije. Potom će na drugom dijelu edukacije, 21. siječnja, komentirati ostvarene radove.
 
Projektne aktivnosti nastavit će se narednog dana, 18. siječnja, kada će u Srednjoj školi „Vladimir Gortan“ Buje biti održan prvi dio online edukacije „Uvod u digitalni marketing“ voditelja i mentora Miška Macolića Tomičića. Dvodnevna radionica koja se sastoji od dvije video lekcije/tutoriala i popratnog mentorstva povezuje dvije teme - digitalni marketing i društveno odgovorno poslovanje. Koristeći primjere iz svog života polaznici će naučiti kako povezati društveno odgovorno poslovanje s Instagramom te koja su pravila uspješne objave. Polaznici će u grupama i uz mentorsku podršku online te individualne konzultacije realizirati svoje radove. Na prvom dijelu radionice pogledane će biti obje video lekcije te razmotrene ideje za moguće radove, dok će na drugom dijelu radionice zakazanom za 25. siječanj detaljno razrađivati ideje. Potom će mentor biti na raspolaganju učenicima za individualne konzultacije čiji je cilj kvalitetna realizacija radova. Prethodno su u navedenoj školi održane online radionice i mentorstva „Osnove fotografije za mobilne uređaje“ voditelja i mentora Đanija Celije te „Snimanje i editiranje videa za TikTok“ voditelja i mentora Darija Marčaca.
 
Na pulskom Sveučilišnom preddiplomskom studiju Kultura i turizam u četvrtak, 20. siječnja, bit će također održan prvi dio online edukacije „Uvod u digitalni marketing“ voditelja i mentora Miška Macolića Tomičića po istom principu, dok je drugi dio dogovoren za 27. siječnja.
 
U Tehničkoj školi Pula u petak, 21. siječnja, bit će održana prva dva dijela dviju online edukacija „Osnove fotografije za mobilne uređaje“ za dva razreda. Voditelj i mentor, profesionalni fotograf Đani Celija, fokusirao je radionicu na to kako napraviti kvalitetnu fotografiju koja ima svoju priču. Polaznici će steći temeljna znanja iz uvoda u fotografiju i svjetla, te stvaranje priče i implementacije svjetla s pričom. Na prvom dijelu radionice bit će pogledane obje video lekcije/tutoriala te će mentor biti na raspolaganju učenicima za pitanja, nakon čega će učenici kod kuće realizirati svoje radove. Na drugom dijelu radionice, 28. siječnja, Celija će komentirati nastale fotografije, dok će između radionica savjetodavnu pomoć pružati putem individualnih konzultacija. U ovoj školi prethodno su održane dvije online radionice uz popratna mentorstva „Digitalnog vokabulara – osnova izrade GIF animacija, stickera i emojija“ Maje Kolar i Tine Ivezić (Oaza) te Damira Prizmić (Radiona).
 
Tijekom jeseni i zime 2021. održano je sedam od ukupno predviđenih 15 online edukacija, a osim navedenih škola u projekt su još uključene Srednja škola Buzet, Srednja škola „Zvane Črnja“ Rovinj te donedavno i pulska Gimnazija, umjesto koje je sada dogovorena suradnja s pulskim Sveučilišnim preddiplomskim studijem Kultura i turizam. Uz navedene radionice, učenici su još mogli birati između „Remiksiranja glazbe u Fruity Loopsu“ glazbenika, DJ, te glazbenog pedagoga i producenta Denisa Goldina i „Digitalnog DJ-inga – uvoda za rad na PC aplikacijama“ glazbenika, DJ-ja i glazbenog pedagoga Ivana Šugara.
 
Radionice će trajati do kraja veljače, nakon čega će biti otvorena četiri natječaja – za GIF animacije, stickere i emojije, video spot na TikToku, Instagram fotografiju te društveno odgovoran marketing na društvenim mrežama. Prva tri natječaja imat će žiri koji će odabrati najbolje radove, a prva dva bit će popraćena online izložbama. Također, mladi će se moći međusobno ocjenjivati i rangirati na društvenim mrežama putem alata koje koriste u svakodnevnoj komunikaciji te će svi realizirani radovi biti dostupni na online profilima udruge Metamedij. Osim toga, održan će biti i DJ livestreaming na Facebooku.
 
U sklopu projekta snimljene su i tri video lekcije za predavanja o Gig ekonomiji, Fake newsu te medijskoj pismenosti i medijskim kompetencijama, putem kojih se razvija kritički odnos prema medijima i društvenim mrežama. Obavezna predavanja razvijaju različite medijske pismenosti i kompetencije tako što obrađuju pitanja isprepletenosti naših života s onim provedenim na društvenim mrežama. Na tapetu su teme poput kvalitete naše informiranosti (npr. teorije zavjere), mogućnosti postizanja osobnog uspjeha kreiranjem sadržaja na društvenim mrežama (npr. influenceri) te načini prikazivanja ideala tijela na društvenim mrežama i stvaranja iskrivljenih predodžbi. Voditelji su doc. dr. sc. Krešimir Krolo i izv. prof. dr. sc. Željka Tonković.
 
Video lekcije/tutoriale snimila je MedVid produkcija, a redateljica je bila Katarina Radetić.
 
Projekt Mladi na mreži adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, online edukacijskim programima te participativnim projektima koji omogućuju preobrazbu iz pasivnih konzumenata u aktivne stvaratelje, kritičare i komentatore. Ciljevi su povećanje socijalne uključenosti kroz suvremenu kulturu i umjetnost, poticanje participacije, osobnog razvoja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena putem korištenja novih medija i tehnologija, te unapređenje kreativnih i socijalnih vještina zahvaljujući zanimljivim i prilagođenim kanalima, platformama i formatima.
 
Projekt se provodi od lipnja 2021. do lipnja 2022. godine te će u tom vremenskom periodu 200 mladih biti motivirano za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim projektima i educirano za online sadržaje koji ih zanimaju. Osim toga, pružena će im biti sva stručna, tehnička i mentorska podrška za razvoj participativnih umjetničkih projekata.
 
Vrijednost projekta je 463.988,06 kuna, od čega iznos od 394.389,85 kuna (85%) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok je iznos od 69.598,21 kuna (15 %) sufinanciran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.
 
Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij.