Preskočite na glavni sadržaj

Mjesec hrvatske knjige 2023.

Mjesec hrvatske knjige 2023.
Ovogodišnje izdanje Mjeseca hrvatske knjige održat će se pod nazivom 'Književnost bez granica!' i posvećeno je prevoditeljima. Od 15. listopada do 15. studenog pod sloganom 'Nek' ti riječ ne bude strana(c)…' u cijeloj zemlji održat će se gotovo 2000 različitih programa koje su osmislile narodne knjižnice, školske knjižnice, visokoškolske i specijalne knjižnice, centri za kulturu, vrtići, instituti, izdavači.
vrijeme: 15.10.2023. - 15.11.2023.
url: https://www.mhk.hr/

Kako je objasnila koordinatorica manifestacije Sara Džapo, na ovu iznimno važnu temu potaknula je činjenica da je s početkom ove godine Hrvatska ušla u schengenski prostor, prostor bez postojanja graničnih kontrola, pa se nametnulo pitanje postoje li granice u književnosti i tko su oni koju pomažu da se one premoste?
 
Svi programi dostupni su za pretraživanje na mrežnoj stranici manifestacije: www.mhk.hr.
 
Ovogodišnje izdanje prepuno je novosti posebice što se tiče središnjih programa: otvoren je BookTube Mjeseca hrvatske knjige na kojem se mogu pronaći raznovrsni videosadržaji povezani s knjigama i čitanjem; u suradnji s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca organizira se natjecanje u prevođenju za učenike 4. razreda jezičnih gimnazija; storytelling večer s prevoditeljima održat će se u tri grada - Zagrebu, Splitu i Rijeci tijekom koje će prevoditelji se doslovno izložiti svjetlima pozornice.
 
Među središnjim programima se već 25 godina održava Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se do 25. 10. 2022. rješava pod nazivom Pronađeni u prijevodu. Njega je predstavila voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu Isabella Mauro, istaknuvši da uz online izvore informacija, kviz predstavlja tri knjige: Volker Mehnert, Claudia Lieb: „Alexander von Humboldt“ u prijevodu Lare Hölbling Matković, Stefan Boonen: „Nahoče iz Wammerswalda“ u prijevodu Svetlane Grubić Samaržija, te Frances Hodgson Burnett: „Tajni vrt“ u prijevodu Ivana Otta.
 
Ambasadorica manifestacije, ugledna i višestruko nagrađivana književna prevoditeljica Anda Bukvić Pažin istaknula je važnost vidljivosti prevoditelja osobito kada govorimo o tržištu rada jer upravo su oni ti koji su uvijek prisutni u dijalogu čitatelja sa svjetskom književnosti.
 
Svečano otvorenje održat će se u ponedjeljak, 16. listopada, u 12 sati, u novosagrađenoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima. Mjesec hrvatske knjige održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH.
 
Nove informacija o manifestaciji mogu se pratiti i na novotvorenoj Facebook stranici.