Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2019.

29. travnja obilježava se Međunarodni dan plesa. 
vrijeme: 29.04.2019. -
url: http://www.hciti.hr/


Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine na inicijativu Međunarodnog plesnog odbora (IDC) u sklopu Svjetskog ITI (International theatre institute) centra. Jedna od glavnih zadaća IDC-a je stvaranje okvira za dijalog i suradnju svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnost i jačanje njenog kulturnog i političkog položaja. Kao dan posvećen slavljenju plesa odabran je 29. travnja, u spomen na jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA PLESA, 29. TRAVNJA 2019.
HRVATSKA PORUKA
Autorica: Sanja Petrovski

Kako sažeti sve želje i stremljenja vezana za ples u par rečenica? Na ovaj, nama važan dan, poručujem svim plesačima i ljubiteljima plesa: neka nam ples bude početak i kraj.

Dok plešemo – izloženi tuđoj prosudbi u ovoj možda najosobnijoj umjetničkoj formi,  budni smo u tijelu: sada i ovdje. Postavljamo pravila, zatim ih svjesno kršimo, otvoreni iskustvu i slobodni.

Čak i kada vrijeme prođe a strast utihne – ostaje svijest o tijelu. Svaka naša stanica ima inteligenciju i volju, naše tijelo ima ogromnu inteligenciju i strahovitu volju. Pa pokrenimo ga! Zaplešimo.


Biografija autorice:
Sanja Petrovski rođena je 1957. u Šibeniku; klasično plesno obrazovanje stekla je i usavršila u Internacionalnoj školi Ane Roje i Oskara Harmoša u Primoštenu, a suvremeni ples, biomehaniku, fizički teatar, kroz niz radionica i seminara u Hrvatskoj i Europi. Kao plesačica radi u splitskom HNK. Zatim dolazi u Zadar gdje još uvijek radi kao plesna pedagoginja na Odjelu za suvremeni i klasični balet Glazbene škole Blagoje Bersa. S kolegicom Nives Šimatović Predovan  1991. godine osniva Zadarski plesni ansambl u kome do danas djeluje  kao plesačica, koreografkinja i umjetnička voditeljica. Također surađuje s Kazalištem lutaka Zadar, Hrvatskom kazališnom kućom Zadar,  međunarodnim festivalom Zadar snova… Idejna začetnica i suosnivačica festivala Monoplay u Zadru. Sa Zadarskim plesnim ansamblom ostvarila je niz cjelovečernjih predstava poput: Cabaret sklonište, Kolo bola, LP, CD, single…pvc, Kenges, Večer sa četvrtka na petak, Homo ludens, Potjeh, Priča o nečistim poslovima, Mozart efekt, Koreofremija, Pjesma protiv žena.

Autorica međunarodne poruke je plesačica i koreografkinja Karima Mansour iz Egipta.