Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni dan muzeja obilježen u svijetlu visoke obljetnice Galerije Klovićevi dvori i otvorenjem izložbe Grafičke mape 'Ukrajinska rapsodija'

Upravo na Međunarodni dan muzeja najveća muzejska ustanova u Hrvatskoj Galerija Klovićevi dvori proslavila je 40. obljetnicu svoga djelovanja otvaranjem izložbe Grafičke mape 'Ukrajinska rapsodija', još jedne od humanitarnih aktivnosti hrvatske Vlade u nizu potpora i pomoći ukrajinskom narodu.
vrijeme: 18.05.2022. - 19.06.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://gkd.hr/

U prisutnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu uz čestitke svim muzealcima u povodu Međunarodnog dana muzeja i visoke obljetnice Galerije Klovićevi dvori. Čestitavši svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Klovićevih dvora koji su utkali svoja znanja i umijeća u mnoštvo inovativnih prezentacija kulturno-umjetničkih tema kojima su doprli do ogromnog broja publike, ministrica je istaknula kako više od tisuću i petsto izložbi, osim što je impozantan broj svjedoči o brojnim umjetničkim i kulturološkim, povijesnim, političkim i sociološkim fenomenima koje je ova ustanova znanstveno obrađivala i promovirala, čuvajući upravo one univerzalne vrijednosti na koje smo kao civilizacija ponosni.
 
Ministrica je podsjetila na velike, opsežne izložbe koje su obrađivale cjelovitu kulturnu sliku naših krajeva poput onih o Zagori i Slavoniji, Baranji i Srijemu, ili primjerice utjecaja redovničkih redova na kulturu i obrazovanje poput Franjevaca u Bosni i Hercegovini ili Dominikanaca u Hrvatskoj, a za otkrivanje kulturnih prepleta posebno su bila vrijedna istraživanja umjetničkih odnosa između Zagreba i Beča, ili Hrvatske i Mađarske. Istaknula je kako su tijekom svojeg četrdesetogodišnjeg djelovanja Klovićevi dvori često bili pionir u odabiru kulturno-umjetničkih tema poput stripa, karikatura ili ilustracija, ne zaboravljajući ni suvremene interpretacije povijesno-umjetničkih klasika. Od prapovijesti do suvremenosti, od slavne svjetske do naše hrvatske, nacionalne baštine, od manje poznatih područja umjetnosti do ponovnog vrednovanja povijesti, arheologije i etnografije, u tom ogromnom rasponu stilskih, vremenskih i žanrovskih vrsta, ministrica je zaključila kako su visoki standard znanstvene obrade i atraktivnost muzeološke prezentacije bili jedinstveni,  prepoznatljivi zaštitni znak ove institucije. Ministrica je dodala kako se zahvaljujući mnogim svojim ravnateljima, kustosima, marketinškim stručnjacima i tehničkoj službi, od prvog dana ova ustanova nametnula kao jedno od glavnih kulturno-umjetničkih žarišta Hrvatske, ali i kao prepoznata europska destinacija.
 
Otvarajući izložbu grafičke mape „Ukrajinska rapsodija“ u izdanju Zbirke Biškupić koja slavi 50 godina bibliofilskog izdavaštva, ministrica je čestitala i ministru kulture, kolekcionaru i nakladniku Boži Biškupiću na više od stotinu grafičkih mapa, knjiga i monografija kojima je uvelike obogatio hrvatsku kulturu. Izložbom mape Ukrajinska rapsodija koja je stihovima Luka Paljetka i Tarasa Ševčenka povezala Hrvatsku i Ukrajinu te okupila u dobrotvornoj akciji 14 hrvatskih umjetnika, ministrica je podsjetila kako je taj simboličnim čin kulture i umjetnosti, stvaralaštva koje obnavlja i gradi, oporavlja i osnažuje - još jedna u nizu naših aktivnosti kojima  pomažemo i pokazujemo blizinu i solidarnost s patnjama ukrajinskog naroda.
 
Uz ministricu okupljenima su se obratili i ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić, inicijator izložbe grafičke mape Ukrajinska rapsodija Božo Biškupić te izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine Vasyl Kyrylych. U prigodi svečanosti premijerno je prikazan i kratkometražni film u produkciji Galerije - "Galerija Klovićevi dvori - 40 godina uspjeha“.
 
Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježen je raznolikim programima koji su pratili zadanu temu „Moć muzeja“ i odgovorili na poziv Međunarodnog savjeta muzeja (ICOM-a) da kroz koncepte održivosti, inovacija i obrazovanja istraže potencijal baštinskih ustanova u ostvarivanju društvenog napretka.

Hrvatska muzejska zajednica, svjesna velike „moći muzeja“ u stvaranju naprednijeg i boljeg društva, aktivno radi na stvaranju i provedbi novih programa koji podržavaju i promiču demokratske vrijednosti, ljudska prava i dijalog među različitim kulturama, koji promiču društvene ekonomije i racionalno korištenje resursa te cjeloživotno učenje i time doprinose u izgradnji informiranog i angažiranog civilnog društva kao i ostvarivanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja i rješavanju socijalnih, ekonomskih i klimatskih izazova današnjice. (MKM)

Izložba Grafičke mape "Ukrajinska rapsodija"