Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni arhitektonski simpozij Dani Orisa 18 13. i 14. listopada u Zagrebu

U mjesecu listopadu i ove će se godine okupiti mnogi arhitekti iz Hrvatske i susjednih zemalja te njihovi kolege iz svijeta na međunarodnom arhitektonskom simpoziju Dani Orisa 18 koji će se održati ovoga vikenda, 13. i 14. listopada na već tradicionalnome mjestu, u Dvorani Vatroslava Lisinskog. 
vrijeme: 13.10.2018.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.oris.hr

Međunarodni arhitektonski simpozij Dani Orisa organiziraju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture kao dvodnevno događanje i to u kontinuitetu od 2001. kako bi stručnoj, ali i široj javnosti, predstavili najznačajnija imena svjetske arhitektonske i kulturne scene.

Svake godine na simpoziju okupi se više od dvije tisuće posjetitelja iz Hrvatske, okolnih zemalja, a i šire.

Među uglednim gostima i indijski arhitekt Balkrishna Doshi, ovogodišnji dobitnik nagrade Pritzker

Među uglednim gostima-predavačima bit će i poznati indijski arhitekt Balkrishna Doshi, ovogodišnji laureat Nagrade Pritzer, najuglednije nagrade za arhitekturu koja se često naziva i Nobel za arhitekturu. Osim što je prvi Indijac dobitnik te prestižne nagrade, Balkrishna Doshi je u dobi od 90  godina i njezin najstariji laureat.

Doshi, učenik glasovitoga francuskog arhitekta Le Corbusiera, poznat je kao arhitekt moderne koji nije slijedio indijski tradicionalistički stil, ali je u svoje radove ugradio neke aspekte indijske kulture i tradicije.

Među njegovima ostvarenjima ističe se stambeni kompleks Aranya u Indoreu u indijskoj državi Madhya Pradesh - skup zgrada jednokatnica sagrađen 80-ih godina prošloga stoljeća u vrijeme krize stanovanja. U tome kompleksu danas živi 80.000 ljudi.

Žnidaršič, Mateković, Payer...

Najavljeni predavači su i slovenski arhitekt Rok Žnidaršič, docent na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani i dobitnik dvije najznačajnije slovenske Plečnikove nagrade; hrvatski arhitekt Davor Mateković, dobitnik nagrade Drago Galić Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) za stambenu arhitekturu te nagrade časopisa "The Plan" za vilu na Visu; Ira Payer, idejna začetnica i kreativna direktorica festivala Design District Zagreb.

Na simpoziju će, kako je najavljeno, sudjelovat će i Patrik Schumacher iz Velike Britanije, direktor Zaha Hadid Architects ureda i dobitnik Stirling nagrade; publicist i teoretičar arhitekture i dizajna, ravnatelj Muzeja dizajna u Londonu Deyan Sudjic; čileanski arhitekti Alejandro Beals i Loreto Lyon, dobitnici nagrade za mlade arhitekte 2015 Young Architects Program (YAP) Constructo in Chile, koju provodi MoMA.

Iz Japana na simpozij će doći arhitekti Atelijera Bow-Wow - Yoshiharu Tsukamoto, Momoyo Kaijima, Yoichi Tamai, autori studija Made in Tokyo i Behaviorology te koncepta Pet Architecture, a iz Nizozemske NL Architects arhitekti Pieter Bannenberg, Walter van Dijk i Kamiel Klaasse

Moderatori simpozija bit će arhitekti Dinko Peračić i Maroje Mrduljaš. (Hina)