Preskočite na glavni sadržaj

Matanićev psihološki horor o egzorcizmu u studenom u hrvatskim kinima

Psihološki horor 'Egzorcizam' Dalibora Matanića, utemeljen na istinitoj priči o djevojci iz Vodnjana opsjednutoj sotonom, počinje igrati u hrvatskim kinima od 9. studenog.
vrijeme: 09.11.2017. -
url: http://dalibormatanic.tumblr.com/

Matanić je u rujnu prošle godine radio u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula na predstavi koja se bavi egzorcizmom.
 
"Uzevši obred koji oslobađa pojedince opsjednute sotonom kao polazišnu točku, Matanić ga u projektu koristi kao metaforu za kolektivno pročišćenje kao jedino moguće rješenje za opstanak suvremenog društva", napominje se u najavi filma.
 
Nakon što su započeli rad na predstavi, do autorske ekipe je pristigla informacija o slučaju mlade djevojke iz Vodnjana nad kojom je 6. rujna te iste godine izvršen obred egzorcizma, no slučaj je zataškan i navodno se nikada nije dogodio.
 
Matanićev film snimljen je na temelju dobivenih informacija -  u središtu priče je mlada djevojka Maša Artuković, navodno opsjednuta sotonom, čije stanje rezultira dolaskom svećenika posrnulog u vjeri koji se sprema provesti svoj prvi obred egzorcizma, kao i psihijatrice Sofije, koja pokazuje jasnu netrpeljivost prema religiji.
 
Slučaj zaintrigira Obiteljsku TV, konzervativnu crkvenu televiziju čija ekipa nepozvana dolazi zabilježiti obred, predvođenu novinarkom Lidijom, koja želi pred kamerama raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, i snimateljem Borisom koji poznaje Mašu iz djetinjstva.
 
Tu je i Mašina sestra Vera, ogrezla u religijski fanatizam, koja ih jedina dočekuje u nadi da će se stanje njezine sestre popraviti.
 
U glavnim ulogama su Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Senka Bulić, Lana Gojak, Janko Popović Volarić i Marko Braić.
 
Direktori fotografije su David Oguić i Danko Vučinović, montažer je Tomislav Pavlic, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, kostimografkinja Desanka Janković, make-up je radila Sanja Rivić, a obradu tona Frano Homen.
 
Film je snimljen u produkciji Kinogerile, a distribuira ga 2i Film. (Hina)