Preskočite na glavni sadržaj

Marko Ercegović: Golub na grani

U No galeriji Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb, u utorak, 5. listopada, u 19 sati, otvara se izložba 'Golub na grani' Marka Ercegovića. Radovi se mogu razgledati do 6. studenog.
vrijeme: 05.10.2010. 19,00
mjesto: Zagreb; No galerija, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr

Marko Ercegović, predstavnik mlađe fotografske generacije, nepokolebljivo je vjeran klasičnom mediju fotografije i tzv. 'tihoj' fotografiji, onoj u kojoj se izbjegavaju teatralni prizori i pomodni trikovi tehnike i kadra. Njegove fotografije iskušavaju samu narav medija – zaustavljanje trenutka u kojemu, najčešće posve slučajni protagonisti nisu svjesni da su u fokusu nečijeg pogleda.

U No galeriji Ercegović se predstavlja najnovijom serijom fotografija pod nazivom 'Golub na grani'. Premda taj motiv uistinu postoji u ovom ciklusu, naziv na neki način sumira Ercegovićev odnos prema činu fotografiranja i fotografiji općenito: goluba (savršenu fotografiju) radije ostavlja na grani, dok svu pozornost, promatrajući u prolazu ili iz zasjede, usmjerava na nestalne trenutke ljudske prisutnosti u urbanom i prirodnom okruženju. Poremećena ravnoteža i stanje imanentne napetosti provlače se kroz niz motiva; očituju se u položaju tijela i njegove sjene, odnosu među ljudima koje snima, arhitekture i prirodnog okruženja...

 



Te osobine njegova postupka, od prije poznate iz prethodnih ciklusa (Dubrovčani, Začarani, Ding, Male promjene), sada postaju još intenzivnijima. Motivi na fotografijama, naizgled poznati i bliski, zadržavaju distancu – golub ostaje na grani.

Marko Ercegović rođen je 1975.godine u Dubrovniku. Dobitnik je nagrade za mladog umjetnika 2008. godine. Od 1995 godine imao je desetak samostalnih izložbi i sudjelovao na dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kustosica izložbe: Radmila Iva Janković