Preskočite na glavni sadržaj

'Machiavellijev vladar' premijerno u INK-u

'Machiavellijev vladar', djelo američkog redatelja i pisca kazališnih komada Garya Gravesa, praizvedeno je u rujnu 2010. godine u Central Works Theater Company u Berkeleyu, kazališnoj kući koja većinom prikazuje i producira avangardne kazališne drame. Samo 10 godina kasnije bit će izvedena, u prijevodu Ingrid Damiani Einwalter, kao hrvatska praizvedba, na maloj sceni Istarskog narodnog kazališta (INK) u petak, 16. travnja.
vrijeme: 16.04.2021. 20 h
mjesto: Pula
url: http://ink.hr/

U povodu premijere, sam autor, je izjavio:

"Većina znanstvenika smatra Machiavellijeva 'Vladara' jednim od najutjecajnijih djela ikada napisanih u povijesti političkih znanosti. Iako napisana već oko 1513. godine, ta je mala knjiga ustvari tiskana tek pet godina nakon Machiavellijeve smrti, 1527. Tekst sadrži posvetu Lorenzu II. de' Mediciju (unuku Lorenza Veličanstvenog), i jasno izražava Machiavellijevu namjeru da ga posveti i daruje mladom Lorenzu, novom vladaru Firence. Također je već iz same posvete sasvim jasno da je Machiavelli tom malom knjižicom htio dojmiti novoga vladara kako bi na taj način stupio u njegovu službu. Machiavelli je bio iskusni diplomat. Istaknuta ličnost talijanske renesanse. Kao izaslanik Firentinske Republike posjećivao je mnoge dvorove i palače najutjecajnijih uglednika svoga vremena. Mogao se tako osvjedočiti o prilikama i opasnim političkim igrama koje su ti moćnici vodili. Razmatrajući te situacije došao je do određenih zaključaka o prirodi tih političkih postupaka. Ti zaključci i razmišljanje o njima predočeni su upravo u njegovu djelu 'Vladar', knjizi koju je napisao dok je živio u prilično lošim prilikama. Iako je, kako saznajemo iz Macchiavellijevih pisma, on razmišljao o mogućnosti da osobno predstavi knjigu Lorenzu, nema povijesnih bilješki koje bi potvrdile da se takav susret stvarno dogodio. Mi ipak, u našem djelu, pokušavamo zamisliti kako bi to moglo izgledati.

Pogledajte ovaj zamišljeni susret, politički triler Machiavellia i Lorenza II. de'Medicija u nekom od repriznih termina: 17., 19., 20. i 21. travnja u 20 sati.

Redatelj: Jasminko Balenović
Glumci: Luka Juričić i Luka Mihovilović
Autor glazbe: Teodor Tiani
Prevoditeljica: Ingrid Damiani Einwalter