Preskočite na glavni sadržaj

Living Danube Limes / Rimska baština kao poveznica čitavog Podunavlja u 21. stoljeću

U srpnju 2020. godine započeo je projekt 'Living Danube Limes' koji obuhvaća partnere iz deset podunavskih zemalja te provodi niz mjera za zaštitu povijesne infrastrukture i razvoj turističkog potencijala dvije tisuće godina stare rimske baštine na Dunavu. Posebna značajka projekta bit će potpuno autentična rekonstrukcija rimskog broda iz 4. stoljeća nove ere.
vrijeme: 17.11.2021. -
url: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/living-danube-limes
Projektna grupa „Living Danube Limes“ sastoji se od 19 sveučilišta, državnih i privatnih poduzeća iz 10 zemalja, kao i 27 pridruženih strateških partnera koji zajedno provode projekt u području arheologije, povijesti, arhitekture, muzeologije, turizma, zaštite kulturne baštine, virtualne stvarnosti i oživljene povijesti. Projekt traje od srpnja 2020. do prosinca 2022., s proračunom od 3,2 milijuna eura, dok se projektno područje proteže od Njemačke do Crnog mora.
 
2000 godina poslije, rimsko nasljeđe i dalje je prisutno i vidljivo duž cijelog Dunava. Svi veći gradovi na Dunavu mogu se pohvaliti prošlošću koja seže u antičko doba, ali i mnogi manji gradovi i sela baštine impresivne rimske ostatke. Međutim, mnoge od tih ruševina često nisu dovoljno istražene ili im prijete prirodne katastrofe poput poplava. Nedostatak očuvanja značio bi trajni gubitak jedne od najvećih povijesnih graničnih sustava, Dunavskog limesa. Zanimljivost ovog rimskog obrambenog sustava je u tome što je funkcionirao i kao obrambena granica, ali i kao važna trgovačka ruta. Kako bi se potaknula identifikacija s transnacionalnom baštinom, projekt želi naglasiti kulturnu, simboličku i turističku vrijednost Dunavskog limesa. Austrijski muzej u Carnuntumu služit će kao nacrt inovativnih muzejskih i turističkih koncepata za pilot lokacije koje će se stvoriti duž čitavog Dunava. Istaknuta značajka Carnuntuma je spektakularna, autentična i potpuno funkcionalna rekonstrukcija rimskih građevina, koje su iznimno popularne među posjetiteljima, kao i sve veća scena oživljene povijesti. Ovakav interpretacijski prostor otvara posve nove načine interakcije s povijesnom baštinom. Opširnije