Preskočite na glavni sadržaj

LFF: 'Porvenir' Renate Poljak najbolji film, 'Starac i roda' Tomislava Jelinčića najbolji po izboru publike

Film 'Porvenir', o istoimenom gradiću koji su osnovali hrvatski migranti, vizualne umjetnice Renate Poljak, žiri 18. Liburnia Film Festivala je nagradio nagradom za najbolji film, najbolju kameru  i najbolji dizajn zvuka. Publika je kao svog favorita istakla film 'Starac i roda', priča o Malenoj i Klepetanu (Antitalent, Tramal Film, Transmedia Production, HRT, RTV Slovenija, 2020.) Tomislava Jelinčića.
vrijeme: 28.08.2020.
mjesto: Opatija
url: https://www.liburniafilmfestival.com/

Nagradu za najbolju režiju i montažu dobio je film 'Zašto mama vazda plače?' Karmen Obrdalj, a 'Ono drugo selo' Jadrana Bobana posebno priznanje žirija. Najbolji regionalni film je 'Bez lica' Davida Lušičića.
 
Atmosfera dokumentarno-eksperimentalnog filma 'Porvenir' (REA udruga za suvremene umjetničke i arhitektonske produkcije, 2020.) oduševila je žiri 18. LFF-a,  koji ove godine čine producentica Miljenka Čogelja, snimatelj i fotograf Hrvoje Franjić, redatelj Andrej Korovljev, umjetnički direktor UnderhillFesta i televizijski urednik Vuk Perović te filmska kritičarka i nezavisna kustosica Dina Pokrajac, koji mu je dodijelio čak tri nagrade – onu za najbolji film, kameru (Boris Poljak) i dizajn zvuka (Iva Ivan).  “Potpomognuta monumentalnom fotografijom, dosljednom montažom i istančanim dizajnom zvuka redateljica metaforički ali i fizički rekreira putovanje svoga pradjeda i šalje nam veličanstvenu audiovizualnu razglednicu s kraja svijeta koja je prožeta nadom u nove početke.” stoji u obrazloženju LFF-ova žirija.
 
“Ono drugo selo važan je film koji pričajući o prošlosti ispisuje formulu jedine moguće budućnosti, a to je ona zajedništva, tolerancije i suživota. Filmova poput Jadranova je malo i nikada ih nije i neće biti dovoljno, stoga će posebno priznanje, nadamo se, dati redatelju daljnju motivaciju za bavljenje zahtjevnim temama na sebi svojstven i unikatan način.” istaknuli su članovi žirija dodijelivši Jadranu Bobanu posebno priznanje Liburnia Film Festivala. Film je nastao u produkciji Fade In-a.
 
Žiri je intimističkom filmu studentice Karmen Obrdalj 'Zašto mama vazda plače?' (Akademija umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci, samostalna produkcija, 2019.) nadjenuo epitet „filmskog bisera“. „Odabrati filmski portret i ograničiti se na vrlo ograničena izražajna sredstva kompleksan je zadatak i za iskusne dokumentariste, proizvesti u gledatelja emotivni svijet kroz koji plovi na rubu suza, stepenica je koju rijetki zagaze, a Karmen je to učinila laganim i posve prirodnim korakom bez imalo opterećenja i sustezanja.”, stoji u obrazloženju za najbolju režiju 18. LFF-a. Zbog „preciznog izbora postupaka i suptilne promjene ritma u delikatnim momentima stvoreno je koherentno i upečatljivo filmsko djelo o jednoj skoro pa nemogućoj ljubavi.” nagrada za najbolju montažu pripala je Aleksandru Juriću.
 
Najboljim regionalnim filmom proglašen je film Bez lica (Akademija dramske umjetnosti, Zagreb, Zebra Creative Network, 2020.) Davida Lušičića čija se fotografija posebno dojmila žiriju jer “opservacijski prati zbivanja u kombinaciji s odličnom montažom i dizajnom zvuka koji sinergijom stvaraju intenzivnu atmosferu i na trenutak, s mjesta događanja, odvode gledatelja u neku drugu dimenziju”.
 
Najbolji film i nagradu publike festival nagrađuje novčanom nagradom, a Restart i tehničkim servisom izrade DCP-ja. Svi nagrađeni dobit će i originalnu statuu čiji je autor umjetnik Saša Jantolek. U nagrađivanje dokumentarista uključili su se i partneri Liburnia Film Festivala - Institut dokumentarnog filma – IDF i Balkan Documentary Center.
 
U programu prije i poslije dodjele nagrade na LFF-u su se gledali filmovi Mađarska 2018. Eszter Hajdú i Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević koja je u popodnevnim satima održala i case study o svom filmu.
 
Podsjetimo, na 18. Liburnia Film Festivalu, što se u Opatiji održavao od 24. do 28. kolovoza 2020., publika je imala priliku gledati 21 recentni hrvatski dokumentarac u konkurenciji za nagrade publike i žirija. U popratnom programu LFF-a, ove se godine održao međunarodni popratni program „Stanje pripravnosti“ koji je ujedno dio programa Doba moći Europske prijestolnice kulture – Rijeke 2020.
 
18. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, RIJEKA 2020, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije, Veleposlanstvo Kraljevine Norveške i drugi podupiratelji. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF, podržava Zaklada "Kultura nova".